7 ay şarjı bitmeyen güneş enerjili otomobil satışta

Lightyear'ın yeni güneş enerjili elektrikli otomobil modeli Lightyear 0 bu hafta tanıtıldı. Şarjı tam 7 ay gidiyor.

TEKNOLOJİ 11.06.2022 09:45:33 0
7 ay şarjı bitmeyen güneş enerjili otomobil satışta

 

Elektrikli otomobil piyasasi içerisindeki rekabet giderek kizisiyor. Bir yanda sektörün önde gelen isimleri içten yanmali motorlari terk ederken diger yanda yeni girisimler ortaya çikiyor. Bunlardan biri olan Lightyear, Hollanda’da düzenledigi etkinlikte Lightyear 0 isimli ilk günes enerjili elektrikli otomobil modelini tanitti!

 

Günes enerjili otomobil Lightyear 0 ile yakit maliyeti ortadan kalkabilir!

 

Lightyear 0, bugüne kadar tanitilan ilk günes enerjili elektrikli otomobil degil. Hatta Mercedes bile geçtigimiz yil buna benzer bir konsept aracini tanitmisti. Fakat Lightyear, bu otomobili satmakta kararli. Üstelik 250 bin Euro’luk (vergiler hariç 4.5 milyon TL) oldukça tuzlu bir fiyata.

 

Lightyear 0 modelinin ilk prototipi tanitildiginda 720+ km bir menzili olacagi söyleniyordu. Bugün karsimiza çikan araç ise 625 km’lik bir menzil sunuyor. Fakat yine de piyasadaki araçlara nazaran iyi bir deger oldugunu söyleyelim.

 

Üstelik bu menzilin 70 km’sini üzerinde bulunan 4.8 m2 büyüklügündeki günes enerji panelleri sayesinde dolum yaptigi bataryasindan aliyor. Yani standart bir sehir içi kullanim senaryosunda aracinizi hiç bir istasyona götürüp sarj etmenize gerek kalmadan kullanabiliyorsunuz.

 

Tabii kis mevsiminin yasandigi bir bölgede yasiyorsaniz, arada sirada sarj etmeniz gerekebilir. Zira aracin günes panelleri havanin açik oldugu bir günde yaklasik olarak 35 km gitmenizi saglayacak kadar dolum yapabiliyor. Hatta Lightyear’in iddiasina göre Hollanda gibi iklimlerde iki ay ve Ispanya veya Portekiz’de yedi ay boyunca sarj etmeden sehir içi kullanabiliyorsunuz.

 

174 beygir gücüne sahip araç, 1.720 nm tork üretebiliyor. 0-100 hizlanmasi ise 10 saniyenin biraz altinda. Ayrica en yüksek seyir hizi da 160 km. Her ne kadar torku etkileyici olsa da beygir gücü ve diger konularda rakiplerinin gerisinde kaliyor.

 

Fakat Lightyear’in zaten böyle bir iddiasi olmadigini belirtelim. Satisa çikaracaklari ilk araçla bile bir kez tam dolum yaparak uzun süreler boyunca sarj istasyonundan uzak durabiliyorsunuz. Ayrica anahtar olarak telefon özelligi, kablosuz yazilim güncellemeleri, Android Auto ve Apple CarPlay gibi birçok son teknoloji de beraberinde geliyor.

 
 
 

Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.