800 yıl önce otopsi yapılmış

Bilim adamları, yaklaşık 800 yıl önce otopsi yapılmış bir insanın kalıntılarını buldu.

BİLİM 26.03.2013 16:04:34 0
800 yıl önce otopsi yapılmış

'Archives of Medical Science' dergisinde yayimlanan çalismaya göre, yetiskin bir erkege ait kafatasinin üst kismi sasirtici derecede ileri tibbi teknikler kullanilarak açilmis ve beyni incelenmek üzere çikarilmis.

Fransa'daki R. Poincare Üniversite Hastanesi'nden Dr. Philippe Charlier tarafindan yapilan radyokarbon tarihleme testi, kalintinin M.S. 1200-1280 yillarina ait oldugunu gösterdi.

Charlier, otopsiyi yapanlarin renk vererek dolasim sistemini incelemek için atardamarlari balmumu, kirmizi civa ve kireçten olusan bir karisimla doldurduguna isaret etti.

Kesif, Karanlik Çag olarak da bilinen Ortaçag'da tip biliminin sanilandan çok daha ileri oldugunu ortaya çikardi.

Cesedin, mumyalanmasi için kullanilan maddeler sayesinde çok iyi korundugunu belirten Charlier, kizil sakali olan erkegin bir tür kemik iltihabi olan osteoartritten muzdarip oldugunu söyledi.

Sadece omuzdan yukarisi bulunan cesedin, bedeni gömülmek üzere yakinlari tarafindan alinmayan bir akil hastasi, mahkum ya da yoksula ait oldugu saniliyor.

Avrupa'da bulunan en eski kadavra olarak nitelenen kalinti, Paris'teki Tip Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.