Ailelere karne uyarısı! Başarıya bağlı sevgi zarar veriyor!

Yarıyıl tatiline az bir zaman kaldı, öğrenciler karne heyecanı yaşıyor. Uzmanlar ise ebeveynleri “karne tepkisi” konusunda uyarıyor: “Karneyi değerlendirirken aşırı eleştiride bulunmaktan ve aşağılamaktan kaçınılması gerekir.”

ÇOCUK 14.01.2019 14:19:25 0
Ailelere karne uyarısı!      Başarıya bağlı sevgi zarar veriyor!

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, yaklasan yariyil tatili öncesinde önemli tavsiyelerde bulundu.

 

Agir elestiri ve asagilama zarar veriyor

 

Anne ve babalarin çocuklarinin karnelerine bakarken en çok dikkat etmeleri gereken konunun çocuklarini asiri düzeyde elestirmemek oldugunu belirten Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, “Basari odakli ebeveynlerde siklikla gördügümüz asiri elestiri ve asagilama çocuklarin ve gençlerin ruh sagliklarini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle “ergenlik” dönemi içerisinde yer alan gençlerin ebeveynleri ile çatisma yasamalarina ve aile üyelerinin birbirlerinden uzaklasmasina sebebiyet verebilmektedir” uyarisinda bulundu.

 

Çocugunuzu etiketlemeyin!

 

Karnenin sonucu her ne olursa olsun anne ve babanin asiri tepki vermemesi ve çocugunu “Senden hiçbir sey olmaz, basarisiz birisin” seklinde etiketlememesi gerektigini kaydeden Barlas, “Sadece yeterince iyi olmayan karneler karsisinda asiriya kaçilmamasi degil, anne ve baba tarafindan iyi olarak nitelendirilen karnelerin karsiligi olarak da asiriya kaçmamak, pahali hediyeler almamak önemlidir. Yüreklendirecek bir cümle, istemis oldugu ufak bir hediye yahut ailecek gidilecek bir gezinti de bireyin ödüllendirilmesinde yeterli olacaktir” dedi.

 

Basariya bagli sevgi zarar veriyor

 

Çocugun en büyük ihtiyaci olan ve yetiskinlik dönemindeki iliskilerini dahi etkileyebilen “sevilme” ihtiyacinin anne ve babasi tarafindan dogru sekilde karsilanmasi gerektigini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, “Annelerin ve babalarin hiçbir kosula bagli kalmaksizin çocuklarini sevmeleri ve bu sevgiyi asiri olmayan bir dozda sözel veya davranissal olarak göstermesi gerekmektedir.Çocugu basarili, becerikli veya yetenekli oldugu için degil, sadece onu kendisi oldugu için sevmeniz önemlidir. Sadece uslu ve basarili oldugu için sevilen bir çocuk baskalari tarafindan sevilmenin tek kosulunun basariya bagli oldugunu ögrenir.Bu durum ilerleyen yillarda kisinin kendisini degersiz ve önemsiz hissetmesine ve birçok psikiyatrik hastaliga yol açmaktadir” diye konustu.

 

Karne sonuçlari beraber degerlendirilmeli

 

Anne ve babalarin sonucu yeterince iyi olmayan karnelere bakarken elestirmek veya yargilamak yerine çocuklari ile beraber nedenleri arastirmasi gerektigini ifade eden Duygu Barlas, sunlari söyledi:

 

“Çocugun dikkat eksikliginin olmasi, sene içerisinde duygusal sikintilar, riskli arkadas iliskileri, aile içi sikintilar yasamasi yahut psikolojik bir rahatsizligin olmasi bu duruma sebebiyet vermis olabilir. Genellikle iyi ve kapsamli bir klinik tarama sonucu ortaya çikartilan dikkat eksikligi faktörü birçok ögrencinin beklenenin altinda performans sergilemesine yol açmaktadir. Ebeveynlerin karne sonuçlarina odaklanmak yerine çocuklarini yakindan gözlemlemesi ve tüm ögrenim yili içerisinde çocugun ve ailenin geçirmis oldugu süreçleri anlamaya çalismasi gerekmektedir.Gerektigi noktada profesyonel yardim alinmasi da önem arz etmektedir.”

 

Her çocuk özeldir

 

Ebeveynlerin çocuklarini yakindan gözlemlemelerinin, onlari tanima ve anlama açisindan önemli oldugunu kaydeden Duygu Barlas, “Her çocuk özeldir ve kendine özgü gelismis becerilere sahip olabilir. Kimi çocuk matematik dersinde gelismis becerilere sahip iken kimi çocuk atletizmde gelismis becerilere sahip olabilir. Küçük yaslardan itibaren çocugun tüm becerileri gözlemlenmeli, desteklenmesi gereken becerilere yönelik ufak müdahaleler yapilmalidir. Daha iyi gelismis beceriler açisindan da desteklenmelidir” dedi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.