Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti sandıktan birinci çıktı

Almanya'da 60 milyon 400 bin seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak sandıktan birinci çıktı. Böylece 16 yıllık Merkel iktidarı da sona ermiş oldu.

DÜNYA 27.09.2021 09:26:28 0
Almanya

Almanya'da 60 milyon 400 bin seçmen, 20'nci dönem milletvekillerini seçmek için sandiga gitti. Oy kullanma islemi yerel saatle 08.00’de basladi ve 18.00’de sona erdi.  Seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 25.7 oy orani ile birinci parti oldu. Sosyal Demokrat Parti Fedenal meclis'te bulunan 735 vekil sandalyesinin 206'sini alarak meclisin en çok sandalyesine sahip oldu.

Hiristiyan Birlik Partileri CDU/CSU oylari ise yüzde 24.1 oraninda kaldi. Aldiklari oy oraniyla da Hiristiyan Birlik Partilerinin Federal Meclis'teki sandalye sayisi 196 olarak belirlendi.

Tarihinin en büyük basarisini kazanan Yesiller Partisi (Die Grünen) ise genel seçimleri 14.8 oraninda tamamlayarak Federal Meclisin üçüncü büyük partisi oldu ve Federal Meclis'te 118 sandalye sahip oldu.

Yine tarihi bir basari kazanan Liberal Parti (FDP) oy orani 11.5 yüzdesi ile seçimin kazananlar arasinda yer alarak dördüncü büyük parti oldu. Liberaller aldiklari oy karsiliginda Federal meclis'te 92 sandalye ile temsil edilecekler.

Federal Meclis'e girmeyi basaran Irkçi söylemleri bulunan Almanya için Alternatif Partisi AfF ise oy kaybina ragmen 10.3 oy orani ile Federal Meclise girdi ve 83 sandalye kazandi. Sol Parti (Die Linke) 2017 yilinda kazandigi yüzde 9,2 oranindaki oy basarisini koruyamayarak oylarin yüzde 4.9 geriledi ve Federal Meclise giremedi.
83 milyonluk Almanya'da dün sandiga gitme hakki bulunan seçmen sayisi 60 Milyon 400 bin olurken, sandiga gidenlerin orani yüzde 76.6'de olarak belirlendi. Oylarin yüzde 41.1 'i ise mektupla kullanildi. 16 eyalette 299 seçim bölgesinde 85 bin sandikta 47 parti ve 6 bin 211 aday için kullanildi ve Federal Meclise CDU/CUS, SPD, FDP, Yesiller ve AfD girme hakkini kazandi.

'FEDERAL BIR HÜKÜMET IÇIN ELIMIZDEN GELENI YAPACAGIZ'
Hiristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Basbakan Sdayi Armin Laschet yaptigi açiklamada, alinan sonuçtan memnun olmadigini, yarisin basa bas geçtigini, uzun bir gecenin olacagini belirtti. Laschet, Birlik tarafindan yönetilen bir hükümet istedigini belirterek, “Birlige verilen bir oy, solcu bir federal hükümete karsi bir oydur. Bu nedenle, Birligin önderliginde bir federal hükümet kurmak için elimizden gelen her seyi yapacagiz' dedi. Laschet, FDP ve Yesiller ile bir ittifaka isaret etti. Seçim sonucu büyük bir zorluk teskil ettigini aktararak, 'Bu yüzden tüm demokratlarin simdi büyük çaba sarf etmesi gerekiyor. Almanya'yi bir arada tutmaliyiz” dedi.

SPD SONUÇLARDAN MEMNUN
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Basbakan Adayi Olaf Scholz, seçim sonuçlarindan memnun oldugunu, halkin degisim istedigini ve oylariyla bu degisimi gerçeklestirdiklerini belirterek, seçimin 'büyük bir basari' oldugunu aktardi. Scholz, birçok Alman'in 'degisimi görmek' istedikleri için SPD'ye oy verdigini belirterek, seçmenlere SPD'yi destekledikleri için tesekkür etti.

LIBERALLER DE SICAK BAKTI
FDP Baskani Christian Lindner, partisinin tarihinin en iyi seçim sonuçlarindan birini elde ettigi söyleyerek, Liberal Parti'nin büyümeyle birlikte sorumlulugunun arttigini kaydetti. Alman halkinin merkezden bir hükümet kurulmasini ve Almanya'ya idare etmesini istedigini aktaran Lindner, CDU/CSU, Yesiller ve Liberallerin kuracagi hükümete sicak baktigini ifade ederek, koalisyona hazir oldugu ifade etti.

Scholz, “Almanya’da iyi, olumlu bir hükümetin kurulmasi için görevin kendisine verildigini” aktardi. Koalisyon görüsmelerini yilbasina kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, 'Bu ancak birbirimizle yapici sekilde konusmakla olur' dedi.

ANNALENA BAERBOCK SORUMLULUGU ALDI
Yesiller Basbakan Adayi Annalena Baerbock ise, partinin seçim hedefine ulasamadigini ve kendi hatalari yüzünden basaramadiklarini itiraf etti. Baerbock, partinin gelecegi için önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade ederek, Yesillerin tarihinin en iyi seçim sonucunu aldigini açikladi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.