Artık Tarihe Karıştı

TBMM Genel Kurulundan geçen yasaya göre, sinema salon işletmecileri, sinema filmi bileti ile başka bir ürünün satışını birlikte yapamayacak.

KÜLTÜR 19.01.2019 15:23:56 0
Artık Tarihe Karıştı

Milli kültürün uluslararasi tanitimina katki saglar nitelikte olan dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün uluslararasi alanda rekabet gücünün artirilmasini amaçlayan teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalasti. Kanuna göre; proje gelistirme, ilk uzun metrajli kurmaca film yapim, uzun metrajli sinema film yapim, ortak yapim, senaryo ve diyalog yazim, animasyon film yapim, kisa film yapim, belgesel film yapim, çekim sonrasi, dagitim ve tanitim ile yerli film gösterim destek türlerinde yapilan basvurulari degerlendirmek ve desteklenecek olanlari belirlemek üzere, sayisi dördü geçmemek üzere 'destekleme kurullari' olusturulacak. Destekleme kurullari, ilgili alan meslek birlikleri tarafindan belirlenecek dört sektör temsilcisi ile yapimci, yönetmen, senaryo ve diyalog yazari, oyuncu, sinema salonu isletmecileri, film dagitimcilari, yayinci kurum veya kurulus temsilcileri ve üniversitelerin sinema alaninda egitim veren bölümlerinde görev yapan ögretim üyeleri arasindan, Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan belirlenecek üç üye ve bir bakanlik temsilcisi olmak üzere 8 üyeden olusacak. Bakanlik temsilcisi, kurulun baskani olacak. Dizi film ile yabanci film yapim destek türlerinde yapilan basvurulari degerlendirmek ve desteklenecek olanlari belirlemek üzere de Dizi ve Yabanci Filmleri Destekleme Komisyonu olusturulacak.

DEGERLENDIRMEDE UYGUN BULUNMAYAN FILMLERE +18 ISARETI ZORUNLULUGU GELIYOR

Komisyon; Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi, Sinema Genel Müdürü, Tanitma Genel Müdürü, Disisleri Bakanligi Yurtdisi Tanitim ve Kültürel Isler Genel Müdürü, ilgili alan meslek birlikleri tarafindan önerilen sektör temsilcileri arasindan bakanlik tarafindan belirlenecek iki üye, film yapimcilari, dagitimcilari ve yayinci kurum veya kurulus temsilcileri arasindan bakanlikça belirlenecek iki üye olmak üzere 8 üyeden olusacak. Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolasima veya gösterime sunulmasindan önce degerlendirilmesi ve siniflandirilmasi yapilacak. Degerlendirme ve siniflandirma sonucunda uygun bulunmayan filmler, ticari dolasima ve gösterime sunulamayacak. Degerlendirme ve siniflandirmasi yapilmamis olan sinema filmleri, festival, özel gösterim ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinliklerde ancak '18+' yas isaretiyle gösterilebilecek. Daha önce bakanlikça degerlendirme ve siniflandirmasi yapilan filmler, ilgili etkinliklerde aldiklari isaret ve ibarelere uygun olarak gösterilebilecek. Söz konusu etkinliklerde gösterimi yapilacak olan filmlerin tasimalari gereken isaret ve ibarelerin, her türlü tanitim ve gösterim alaninda kullanilmasi zorunlu olacak.

ZORUNLULUGA UYMAYANLARA PARA CEZASI
Degerlendirme ve siniflandirma yükümlülügüne uymayan, zorunlu tutuldugu halde gerekli isaret ve ibareleri kullanmayan veya yaniltici sekilde kullanan film yapimcisi ile degerlendirme ve siniflandirma yükümlülügüne uyulmayan filmlerin dagitimini yapanlara 20 bin lira idari para cezasi uygulanacak.

 
 
 

Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.