Aydın'ın Efeler İlçesinde 1600 Yıllık Sur Duvarı Bulundu

Aydın'ın Efeler ilçesinde inşaat alanında Müze Müdürlüğü'nce yapılan sondaj çalışması sırasında 6.5 metre uzunluğunda, 2 metre 20 santim yüksekliğinde 1600 yıllık olduğu değerlendirilen sur duvarı bulundu.

TURİZM 21.08.2020 10:43:52 0
Aydın

Mimar Sinan Mahallesi'nde 840 metrekare alanda yapilacak olan bir insaatin SIT alani yakinlarinda olmasindan dolayi Müze Müdürlügü ekiplerince sondaj çalismasi yapildi. 17 Agustos Pazartesi günü baslayan sondaj çalismalari bugün sona ererken, alanda 1600 yillik tastan sur duvari ortaya çikti. 6.5 metre uzunlugunda, 1 metre 20 santimetre genisliginde ve 2 metre 20 santimetre boyunda bulunan sur duvari insaat firmasini ve çevredeki vatandaslar tarafindan da heyecan yaratti. Il Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer ve Aydin Müze Müdürü Abdulbaki Yildiz ve ekiplerde incelemelerde bulundu.

 

Koruma kuruluna gidecek

Il Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer gazetecilere yaptigi açiklamada, 'Aydin bölgemiz Roma ve Bizans dönemine ait kalintilara sehrin her noktasinda rastlamaktayiz.  Burasi bir medeniyet tarihçesidir. Burasi Kemer Mahallesi ve Tralleis Antik Kenti'nin uzantisi durumundadir. Biz bu bölgede insaat çalismalarina baslamadan önce yüzey arastirmasi yaparak yaptigimiz sondajlarla tarihsel kalinti olup olmadigini tespit etmeye çalisiyoruz. Müze Müdürlügü burada arastirma yaparken bir kalintiya rastladi. Biz bunun bir sur uzantisi oldugunu degerlendiriyoruz. Daha detayli bir çalisma için Müze Müdürlügü çalismalara devam ediyor. Yapilan çalismalar Koruma Kurulu'na gidecek ve muhtemelen insaatin bu bölümü ile ilgili bir tedbir karari alinir diye bekliyoruz. Aydin'da hemen her noktada farkli buluntularin çikiyor olmasi hem sevindiriyor hem de sehrin güzelligini gözler önüne seriyor' dedi.

 

Üçüncü arkeolojik sit alani

Aydin Müze Müdürü Abdulbaki Yildiz ise, 'Müze Müdürlügü olarak Kemer mahallesinde 3'üncü derece arkeolojik SIT alaninda sondaj kazilari sirasinda  6.5 metre uzunlugunda, 1 metre 20 santimetre genisliginde, 2 metre 20 santimetre yüksekliginde bir sur duvariyla karsilastik. 1600 yillik bir sur duvari oldugunu düsünüyoruz' dedi.

 

 

Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.