Bakan Nebati'den temmuz ayı zam açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, temmuzda memur maaşlarında yapılacak artışın haziran enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla kesinleşeceğini, artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngördüklerini belirterek, 'Bu kap

EKONOMİ 24.06.2022 10:06:12 0
Bakan Nebati

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2022 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bagli Cetvellerinde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

 

Görüsmelerde milletvekillerinin sorularini yanitlayan Nebati, AK Parti hükümetleri olarak Türkiye'de hizmet siyasetini hakim kildiklarini, faiz harcamalarinin payini düsürerek, olusan imkanlari egitime, sagliga, yatirimlara, sosyal kesimlere, çalisan ve emeklilere hizmete kullandiklarini, kullanmaya da devam edeceklerini anlatti.

 

AK Parti'den önceki dönemlerde bütçeden faize ayrilan kaynagin bütçenin yüzde 43,2'sini olusturduguna isaret eden Nebati, 'Bir baska deyisle toplanan her 100 liralik verginin 85,7 lirasi faize gidiyordu. Su anda üzerinde müzakere ettigimiz ek bütçe kanun teklifindeki tutarlarla birlikte 2022 yilinda faize ayrilan kaynak, bütçenin 11,6'sina denk gelmektedir.

 

Bu oran bütçe baslangicinda öngördügümüz 13,7'lik orandan da daha düsük seviyededir. Ayrica, bu yil topladigimiz her 100 liralik verginin yalnizca 15,1 lirasinin faize ödenmesini öngörüyoruz. Söz konusu tutari, ek bütçeyle verdigimiz ilave ödenege ragmen sene basinda öngördügünüz 19,1 liralik seviyeden daha asagi bir seviyeye indiriyoruz.' diye konustu.

 

Çalisanlarin ücretlerini enflasyona karsi koruduk

 

Nebati, ek bütçeden sosyal kesimlere yeterli kaynak aktarilmadigi elestirileri üzerine, kamu çalisanlarina 216,9 milyar lira ayrildigina dikkati çekti.

 

'20 yildir yaptigimiz gibi bu yil da çalisanlarimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyecegiz.' diyen Nebati, simdi yaptiklari iyilestirmelerle çalisanlarin ücretlerini enflasyona karsi koruduklarini ifade etti.

 

Nebati, Ocak 2022'de çalisanlarin ayliklarinda yüzde 30,95 oraninda artis yapildigini animsatarak, 'Temmuzda yapilacak artis haziran ayi enflasyon rakamlarinin açiklanmasi ile kesinlesecek olup yaklasik yüzde 40 oraninda artis olacagini öngörmekteyiz.

 

Bu kapsamda, 2022 yilinda memurlarimizin ayliklarinda yapilacak kümülatif artis yaklasik yüzde 83'e ulasacaktir.' dedi.

 

Emekli ayliklarinda yapilan artislar basta olmak üzere SGK'ya yapilacak transferlere 154 milyar lira kaynak ayirdiklarina dikkati çeken Nebati, Ocak 2022'de memur emeklilerinin ayliklarinda yüzde 30,95, SSK ve Bag-Kur emeklilerinin ayliklarinda ise yüzde 25,47 oraninda artis yapildigini, en düsük emekli ayliginin 2500 liraya yükseltildigini anlatti.

 

Nebati, 'Temmuzda emeklilerimizin ayliklarinda yapilacak artisin yaklasik yüzde 40 oraninda olacagini öngörmekteyiz. Bu kapsamda, 2022 yilinda memur emeklilerimizin ayliklarinda yapilacak kümülatif artis yaklasik yüzde 83'e, SSK ve Bag-Kur emeklilerimizin ayliklarinda yapilacak kümülatif artis ise yaklasik yüzde 76'ya ulasacaktir.

 

Emekli ayliklarindaki artisin bütçeye ilave etkisi yaklasik 180 milyar lira civarindadir. Prim gelirlerindeki artis da dikkate alinarak SGK'ya yapilacak transferlerin toplami 154 milyar lira olarak teklif edilmistir.' bilgisini verdi.

 

2022'de tarima ayirdigimiz kaynak 104 milyar liraya yükselecek

 

Bakan Nebati, tarimsal amaçli ödemelere 46,4 milyar lira kaynak ayirdiklarini, tarima tahsis edilen ödeneklerin ek bütçe ile 2022 bütçe ödenegine göre yüzde 80 oraninda artirildigini bildirdi.

 

2022 yili bütçesinde ayrilan 57,6 milyar liralik kaynaga ek olarak 46,4 milyar lira ödenek öngörüldügünü ifade eden Nebati, 'Bu kapsamda 2022 yilinda tarima ayirdigimiz toplam kaynak 104 milyar liraya yükselmis olacaktir.' dedi.

 

Bu çerçevede ek bütçeyle, hububat alimlari ilave prim destegi için 4 milyar lira, alan bazli girdi destegi için 3,2 milyar lira, tarimsal sulama elektrik destegi için 2,8 milyar lira öngörüldügünü belirten Nebati, çig süt destegi için 1,9 milyar lira, tarim sigortasi devlet prim destegi için 1,3 milyar lira, et regülasyonu destegi için 175 milyon lira olmak üzere tarimsal destekler için ilave 13,4 milyar lira kaynak ayrilacagini kaydetti.

 

Nebati, önemli bölümü sulama yatirimlari olmak üzere tarim sektörü yatirimlari için ilave 8,8 milyar lira, tarimsal kredi sübvansiyonu, müdahale alimlari ve tarimsal KIT'ler için 24,2 milyar lira ilave kaynak öngördüklerini kaydederek, 'Çiftçilerimize Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifi üzerinden finansman destegi de sagliyoruz.

 

Çiftçilerimizin kullandigi söz konusu kredi faizlerinin de ortalama yüzde 70'i Bakanligimizca karsilanmaktadir. Bu amaçla, 10 milyar liranin üzerinde ek bütçede ilave 1 milyar lira daha kaynak aktariyoruz.' degerlendirmesinde bulundu.

 

Dogal gazda artan maliyete karsin tüketicilerimiz korunmustur

 

Vatandaslarin hanelerinde daha ucuz elektrik ve dogal gaz kullanabilmeleri için 134,5 milyar lira kaynak belirlediklerini ifade eden Nebati, 'Dogal gazda artan maliyete karsin tüketicilerimiz korunmustur.

 

2022 yilinin ilk 5 ayinda meskenlerde kullanilan dogal gaz yüzde 81 oraninda sübvanse edilmistir. Dar gelirli vatandaslarimizin enerji faturalarina destek olmak amaciyla da 2019 yilindan itibaren uygulanan elektrik fatura destegi de devam etmektedir.

 

Elektrik fatura desteginden maksimum 150 kWh'a kadar destek saglanmaktadir.' diye konustu.

 

Nebati, toplumun yoksul kesimleri basta olmak üzere yasli, engelli gibi dezavantajli kesimleri korumak amaciyla ek bütçe kapsaminda sosyal amaçli kullanilmak üzere ilave 44,8 milyar lira ödenek öngörüldügünü, bu çerçevede muhtaç ailelere yönelik sosyal destek programlari kapsaminda aktarilan kaynagin 14 milyar lira oldugunu sözlerine ekledi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.