Bakan Pekcan: Destek verdiğimiz esnaf sayımız 1,1 milyonu aştı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kredi kefalet kooperatifleri kanalıyla sağlanan kredinin 67 milyar liraya, 2020 yılında ise 9 ayda 35 milyar liraya ulaştığını, destek verdikleri esnaf sayısının da 1,1 milyonu aştığını bildirdi.

EKONOMİ 24.09.2020 15:35:00 0
Bakan Pekcan: Destek verdiğimiz esnaf sayımız 1,1 milyonu aştı

Ticaret Bakani Ruhsar Pekcan, 4. Türkiye Kooperatifler Fuari açilis törenine katildi. Programda Bakan Pekcan’a, Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Zehra Zümrüt Selçuk da eslik etti.



Türkiye’de egitimden sagliga, konuttan sigortaciliga, ulasimdan tarimsal kalkinmaya, enerjiden kadin girisimciligine kadar 40’a yakin sektörde faaliyet gösteren 50 bine yakin kooperatif oldugunu söyleyen Bakan Pekcan, “Bakanligimizin görev alani kapsaminda da 1.4 milyon ortagi olan 8 bin 750 kooperatif bulunmakta. Ancak Uluslararasi Kooperatifler Birligine göre dünyanin en yüksek ciroya sahip 300 kooperatifi arasinda bu cirolarin toplami 2 trilyon dolar. Bir tane bile Türkiye’den yok. Amerika’dan 85, Fransa’dan 38, Almanya’dan 30 kooperatif var. Bizim de hedefimiz, sizinle beraber burada Türkiye’den kooperatiflerin etkin ve yetkin bir sekilde bu listede yer almasini saglamak” ifadelerini kullandi.



Kooperatiflerin çok sayida küçük üretici ve girisimciyi bir araya getirerek ölçek ekonomisi olusturma gibi kritik bir avantaj sagladigini dile getiren Bakan Pekcan, söyle konustu:



“Bir ekonomik aktörün tek basina gerçeklestiremeyecegi yatirimlar yada üretim kapasitesi kooperatifler sayesinde etkin ve yetkin biçimde yapilabilir hale gelmektedir. Bu da ekonomik potansiyellerin hayata geçirilmesi bakimindan göz ardi edilemeyecek önemdedir. Kooperatifler, ortaklarina ekonomik fayda saglamanin yaninda sosyal kalkinmanin öncü aktörleri arasinda yer almaktadir. Yerel ve geleneksel ürünlerin üretimi ve pazarlanmasi, kadinlarimizin is hayatinda daha fazla yer alabilmesi, dezavantajli gruplarin istihdami, yöresel ürün ve kültürel degerlerin ekonomiye ve turizme kazandirilmasi, kaybolmaya yüz tutmus meslek gruplarinin korunmasi, yoksullukla mücadele gibi pek çok alanda olusturulan katma deger yerel ve bölgesel kalkinmamizi hizlandirmaktadir. Bu bakimdan özellikle kadin kooperatiflerine ve kalkinma kooperatiflerimize büyük sorumluluklar düsmektedir. Biz de bakanlik olarak kooperatiflerimizi, kurumsal yapisi güçlü, çagin ekonomik kosullarina uyumlu, sürdürülebilir kalkinmaya hizmet eden, dünya standartlarinda ekonomik aktörler haline getirmek için çalismalarimizi sürdürüyoruz. 50 bin kooperatifimiz var. Kooperatiflerimizin sayilarinin artmasindan çok daha önemlisi; güçlü ve etkin yapilar halinde faaliyette bulunmalari.”



Türkiye’de, ekonomik ve mali yapisi saglam, ulusal ve uluslararasi rekabet gücü yüksek, üretim, pazarlama, hizmet kapasitesi yaygin ve ihracat yapan kooperatiflerin artmasini el birligi ile hedeflediklerini belirten Bakan Pekcan, “Bu hedef dogrultusunda bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da kooperatiflerimizle ve merkez birliklerimizle istisare ve esgüdüm halinde çalismalarimizi ilerletecegiz” diye konustu.



Özellikle kadin kooperatiflerine çok önem verdiklerini vurgulayan Bakan Pekcan, “Hükümet olarak sosyal dengenin saglanmasinda kadin kooperatiflerimizi kadinin istihdamda yer almasini önemsiyoruz” dedi.



Bakanlik olarak kadin ve genç girisimciler için Ihracat Genel Müdürlügü bünyesinde Kadin ve Genç Girisimciler Daire Baskanligini kurduklarini dile getiren Bakan Pekcan, dairede gelistirdikleri “Export Akademi” ve “Online ve Fiziki Kadin Girisimci Network” programlarina dair bilgiler verdi.



Fuarin, kooperatiflerin yeni is baglantilari kurabilmelerine yardimci olmasini arzu ettiklerini dile getiren Bakan Pekcan, etkinlige kamu kurum ve kuruluslari, bankalar, e-ticaret firmalari temsilcilerinin de katilim sagladigini söyledi.

 

“Destek verdigimiz esnaf sayimiz da 1,1 milyonu asti”


Kredi kefalet kooperatiflerinin rolüne deginen Bakan Pekcan, kredi kefalet kooperatifleri kanaliyla saglanan kredinin 67 milyar liraya, 2020 yilinda ise 9 ayda 35 milyar liraya ulastigini, destek verdikleri esnaf sayisinin da 1,1 milyonu astigini belirtti.


Salgin sürecinde, devlet destegiyle gerçeklesen söz konusu finansmanin pek çok isletme, esnaf ve girisimci için önemli bir kolaylik sagladigina deginen Bakan Pekcan, “15 Temmuz itibariyla basvurularini almaya basladigimiz, yüzde 75'e kadar hibe destek imkani sunan Kooperatifçilik Destek Programi'mizda önceligi kadin kooperatiflerimize verdik. Ilk degerlendirmelerimiz sonucunda 11 ilimizden 54 kadin kooperatifimizin projelerini desteklemis bulunuyoruz. Özellikle kadin eli degen bu projelerden çok sey bekledigimizi belirtmek isterim. Programa basvurular devam ediyor' diye konustu.



Konusmalarin ardindan, Bakan Pekcan ve Bakan Selçuk korona virüs tedbirleri çerçevesinde ödül ve açilis törenini gerçeklestirdi.



Ayrica Bakan Pekcan, fuardaki stantlari gezerek, ürün ve kooperatifler hakkinda bilgiler aldi.

 


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.