Binlerce Türk'ü katleden isme övgüler dizdi!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Yunan Parlamentosu’na yaptığı konuşmada tepki çeken açıklamalara imza attı. Zelenskiy, Osmanlı Devleti'ne isyan edip binlerce Türk'ü vahşice katleden eli kanlı Filiki Eterya örgütünü övgüler dizdi.

DİĞER 9.04.2022 12:45:46 0
Binlerce Türk

ladimir Zelenskiy'Yunanistan ve Ukrayna arasinda da bir Filiki Eterya kurulabilir” ifadelerini kullandi. Katliamlari tarihe kazinan Filiki Eterya örgütünü öven sözlerin ardindan Yunan Parlamentosu, Zelenskiy'i ayakta alkisladi.

Rusya ve Ukrayna arasinda devam eden savasta 44 günü askin bir süre geride kaldi. Çatismalarin gölgesinde Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy'nin çesitli ülkeler ve devlet baskanlari ile temaslari sürüyor.

Zelenskiy son olarak telekonferans yöntemiyle Yunanistan Parlamentosu'na konustu.

Ukrayna Devlet Baskaninin konusmasinda ise dikkat çeken detaylar vardi.

TÜRKLERI KATLEDEN ÖRGÜTE GÜZELLEMELER YAPTI

Osmanli Devleti'ne isyan edip Mora ve Girit'te binlerce Türk'ü vahsice katleden eli kanli Filiki Eterya örgütünü öven Zelenskiy, bugün 'Yunanistan ve Ukrayna arasinda da bir Filiki Eterya kurulabilir' ifadelerini kullandi.

Filiki Eterya'nin Odessa'da kuruldugunu animsatan Vladimir Zelenskiy, 'Yunan devrimcileri, dün ya bagimsizlik ya da ölüm diyorlardi. Biz de bugün aynisini söylüyoruz. Tipki geçmiste oldugu gibi simdi de Helenizm'in merkezi olan Odessa tehdit altindadir' seklinde konustu.

Filiki Eterya örgütünü öven sözlerin ardindan Yunan Parlamentosu, Zelenskiy'i ayakta alkisladi.

ELI KANLI ÖRGÜT: FILIKI ETERYA

Bundan tam 200 yil önce 40 bine yakin Mora Türkü, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy'nin övdügü Filiki Eterya örgütü eliyle Rumlar tarafindan katledildi.

Filiki Eterya 1814 yilinda Emmanouil Ksantos, Nikolaos Skoufas ve Athanasios Tsakalof adli üç Yunan tarafindan, günümüzde Ukrayna sinirlari içinde kalan Odessa (Hocabey) kentinde kuruldu. Örgütün amaci 'Megali Idea' yani 'Büyük Yunanistan' fikrini hayata geçirmekti.

Filiki Eterya önderliginde örgütlenen Yunan güçleri, 1821'de Osmanli'ya isyan etti. Bunun sonucu olarak Mora Yarimadasi'nda olaylar çikti ve binlerce Türk vahsice katledildi.

'BEBEKLER KAYALARA VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ'

Iskoç tarihçi George Finlay, Filiki Eterya'nin katliamini su sözlerle anlatti;

'Yaralanan kadinlar, kollarinda bebeklerle denize kostu. Yunan güçleri, kadinlarin üzerine ates açti. Bebekler kayalara vurularak öldürüldü. Üç-dört yasindaki çocuklar denizde bogularak katledildi.'

MÜSLÜMANLAR KATLEDILDI

Mora Yarimadasi'ndaki Tripoliçe sehri, 23 Eylül 1821'de Yunan güçlerinin eline geçti.

Sehirdeki 20 bin Türk ve binlerce Arnavut kökenli Müslüman katledildi.

VATANINDAN KOPARILAN MORA TÜRKLERI

Mora Yarimadasi, bugünkü Yunanistan'in en güney ucu…

Ege'ye, Iyon denizine, Adriyatik'e hatta Akdeniz'e hakimiyet kurmak için mükemmel konumda. Bu nedenle tarih boyunca stratejik öneme sahip oldu.
Türk fethinden önce Mora'da Bizans despotlari hakimiyet sürüyordu. Istanbul'u alip Bizans'i tarih sahnesinden silen Fatih Sultan Mehmet 1460 yilinda Mora'yi da Osmanli topraklarina katti. Ele geçirilen her yerde oldugu gibi Mora da Müslüman ailelerin akinina, ugradi. Aileler Mora'ya yerlesti, bölgeyi vatan edinip imar etti.

Türk hakimiyeti döneminde, hiç kimse dinine, milliyetine, irkina göre muamele görmedi. Ayirim yapmaksizin herkese hizmet veren binlerce vakif eseri olusturuldu. Günümüzde bu eserlerden ne yazik ki çok azi ayakta kalabildi. Çünkü silinmek istenen Türk iziydiler, yikildilar, yakildilar, yok edildiler.

ILK ISYAN: 22 SUBAT 1821

1821'de Osmanli Imparatorlugu'ndan bagimsiz bir Yunanistan büyük acilarin, katliamlarin sonunda kuruldu.

Yunan bagimsizligi sürecinin en büyük magduru ise 361 yil boyunca bura topraklari vatan edinen, nesiller boyu burada yasayan Mora Türkleriydi. Türkler o devirde esine az rastlanir katliamlara ugradi. Avrupalilarin da kabul ettigi gibi, 1821 isyani çok kisa bir sürede acimasiz bir din ve irk savasi haline geldi.

Isyan basladiginda Mora Yarimadasinda 90 binin üzerinde Müslüman nüfus yasadigi tahmin ediliyor. Bagimsizlik ilan edilince bu nüfustan eser kalmadi. Büyük çogunlugu isyanlar sirasinda katliama ugradi. Sag kurtulanlar ise nesiller boyu yasadiklari evlerini, topraklarini, anilarini, atalarinin mezarlarini kisacasi vatanlarini geride birakip Mora'dan göç etmek zorunda kaldi.

ISYAN NASIL BASLADI?

1821 isyani baslamadan önce Mora'da Türkler, Yunanlilar ve Yahudiler iç içe yasiyordu. Yan yanaydilar, komsuydular. Birlikte ekiyor, birbirlerinden alisveris yapiyorlardi. Hiç kimse bir gün gelip de komsusunun kendisini öldürmek için kapisina dayanacagini tahmin etmemisti. Bu nedenle saldiriya ugrayan veya kusatma altinda kalan Müslümanlar, baslarina böyle bir sey gelmesini hiç beklemiyorlardi, hazirliksizdilar.

Ilk isyan hareketi bugün Romanya sinirlari içinde bulunan ve o dönemde Yunan idaresi altindaki Eflak-Bogdan'da basladi. Osmanli Devleti, disaridan ve yerli halktan yeteri kadar destek bulamayan bu isyan girisimini bastirdi.

Dagilan isyancilardan önemli bir kismi Mora'ya geçmeyi basardi. Burada ortam örgütlenmeye çok elverisliydi.

Görgü taniklarinin ifadesine göre, 1821 isyani boyunca Mora'da açlik ve ölüm günlük yasamin dogal bir parçasi haline geldi. Bu acimasiz kiyimdan sadece Türkler degil, bölgedeki Yahudiler de etkilendi.

ZELENSKIY TEPKI ÇEKTI

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy'nin katliamlari tarihe kazinan Filiki Eterya'ya güzelleme yapmasi ve 'Yunanistan ve Ukrayna arasinda da bir Filiki Eterya kurulabilir' seklinde sözler sarf etmesi büyük tepki çekti.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.