Cep telefonunda yeni düzenleme!

7 yıl boyunca kullanılmamış olan cep telefonları yeniden aktif hale getirilmek istendiğinde, kullanıcısı ya da ithalatçı tarafından IMEI numarası ilgili kuruma bildirilecek.

TEKNOLOJİ 9.06.2021 12:48:22 0
Cep telefonunda yeni düzenleme!

Uzun süre kullanilmayan cep telefonlarina, ‘IMEI numarasi’ önlemi gelecek. Taslak düzenlemeye göre, 7 yil süreyle kullanilmayan cep telefonlarinin yeniden aktif edilebilmesi için kullanicisindan veya ithalatçisindan basvuru istenecek. Düzenlemeyle, yabanci diplomatlarin cep telefonlari da kayit altina alinacak.

 

Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu’nun taslagiyla, elektronik kimlik bilgisine sahip cihazlarin, elektronik kimlik bilgilerinin kayit altina alinmasi, kayip, kaçak veya çalinti cihazlara elektronik haberlesme hizmeti verilmesinin engellenmesi, elektronik kimlik bilgisi baska cihazlara kopyalanan cihazlara iliskin düzenleme yapilmasi öngörülüyor.

Düzenleme, ses çagrisi yapmada kullanilan cep telefonlariyla beraber, 112 araç içi acil çagri sistemlerini de (e - Call) kapsiyor.

FIRMADAN ISTENECEK 

Taslaga göre, 7 yil süreyle elektronik haberlesme sebekelerinden hizmet almadigi için IMEI kaydi silinen cihazin yeniden aktif edilebilmesi için kullanicisindan basvuru istenecek.

Kullanicinin tespit edilememesi halinde, ithalatçi veya imalatçi tarafindan kayit islemi yapilacak. Telefonun tekrar kayitli hale getirilmesi için her türlü hukuki, cezai, idari ve mali sorumlulugun kabul edilmesi istenecek.

Cihazin ithalatçisi veya imalatçisinin faaliyetine son vermis olmasi durumunda, cihazin kullanicisi tarafindan ithalatçi veya imalatçi firmanin faaliyetine son verdigine dair belge talep edilecek.

DIPLOMATLARIN DA TELEFONLARI KAYIT ALTINDA 

Yapilacak islemlerin ardindan IMEI numarasi beyaz listeye alinacak, aksi halde kara listede kalarak kullanim disi olacak. Taslaga göre, diplomatlarin cep telefonlari da abone kayit merkezleri üzerinden kayit altina alinacak.

Buna göre, ‘yabanci misyon kimlik karti’ tasiyan kisiler, cep telefonlarina iliskin kayit basvurusu islemlerini abone kayit merkezleri üzerinden yapabilecek.

Diplomatlardan cep telefonu kaydi için dilekçe, pasaport kimlik bilgilerinin bulundugu sayfa ve yurda girisi gösterir sayfanin fotokopisi istenecek.Diger kamu kurumlarinin belirledigi diger belgeler de yabanci misyon görevlilerinden talep edilebilecek.

Misyon görevlilerin islemlerinde, isletmeci abone kayit merkezinin yetkilisinin adi, soyadi ve islak imzasi ile ‘asli görülmüstür’ kasesi ve ilgili kayit merkezinin açik adres ve iletisim bilgileri yer alacak. Isletmeci abone kayit merkezi, aldigi bilgi ve belgeleri BTK’ya gönderecek.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.