Çin, Google'a Ceza Kesebilir!

Bir yandan ABD, bir yandan Avrupa Komisyonu ve şimdi de Çin, hatta muhtemelen sırada Avustralya… Google’a milyarlarca dolarlık cezalar kesmek üzereler.

TEKNOLOJİ 2.10.2020 12:14:17 0
Çin, Google

Devlet kurumlarindan sizdirildigi söylenen haberlere göre, Çin Google için anti tekel sorusturmasi açmak üzere. Bunun tam da ABD’de Google için acele acele ayni sorusturmanin açilmasina denk gelmesi ise manidar. Google’i her cepheden sikistiriyorlar. Peki Google’dan ne istiyorlar?

 

UYGULANAN BASKI ÇIN HÜKÜMETINI HAREKETE GEÇIREBILIR

 

ABD’deki sorusturmanin nedeni Trump’in seçim baskisi gibi görünüyor ama Çin’deki sorusturma çok daha ciddi bir duruma isaret ediyor. Çin hükumetinin, Huawei, ZTE, TikTok gibi Çin sirketlerine uygulanan ABD baskisinin karsiligini vermek üzere hazirlandigi düsünülüyor.

 

Trump’in Huawei’ye ambargo uygulamasiyla beraber Huawei telefonlarini Android uygulama pazarinda engelleyen Google, Huawei kullanicilarindan büyük tepki çekmisti.

 

Bugün, Huawei kendi uygulama pazarini olusturarak telefon satmaya devam edebiliyor. Ancak Çin, Android ekosistemi üzerindeki hakim konumunu haksiz rekabet için kullandigini dile getirerek Google’a çok agir bir ceza kesmeye hazirlaniyor olabilir.

 

Avrupa Komisyonu 2018 yilinda ayni suçlamayla Google’a 5.1 milyar dolar ceza kesmisti. Çin’in simdi cezada çitayi çok yükseltmesi bekleniyor. Öyle ki, 5 milyar dolarlik Avrupa Komisyonu cezasi çerez parasi gibi görünebilir.

 

Ancak ortada baska bir degisken daha var. Çin’in Google’a karsi dogrudan büyük bir ceza kesmesi Trump’in “çildirarak” daha agir bir karsilik vermesine neden olabilir. Çin’in simdi Trump’la dogrudan bir cephe savasini büyütmek isteyip istemedigini tartistigi düsünülüyor. Eger savas karari alinirsa, Google’a sorusturma açildigi da resmen açiklanacak.

 


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.