Develerin ana vatanı Kuzey Kutbu olabilir

Kanadalı bilim adamlarının araştırmasına göre develerin ana vatanının Kuzey Kutbu olabileceği belirlendi.

KÜLTÜR 26.03.2013 16:00:00 0
Develerin ana vatanı Kuzey Kutbu olabilir

 Develerin ana vataninin Kuzey Kutbu olabilecegi belirlendi.

Kanadali bilim adamlarinin bu iddiasi, Kanada'nin Grönland'a yakin ucundaki Ellesmere Adasi'nda, taslasmis agaçlarin yakininda bulunan kemik kalintilarina dayaniyor.

Bilim adamlarinin kemikleri olusturan protein üzerinde yaptigi arastirma, bu kalintilarin 3,5 milyon yil önce yasamis dev deve ailesinin bir üyesine ait oldugunu gösterdi.

''Ellesmere devesinin'' bugüne kadar en kuzeyde bulunan deve oldugunun vurgulandigi arastirmada, hayvanin Pliyosen Çag'da (yaklasik 5 milyon yil öncesinden 2 milyon yil öncesine dek süren üçüncü jeolojik çagin son dönemi), bölgenin agaçlarla kapli oldugu dönemde yasamis olabilecegi belirtildi.

Ellesmere adasinda bugün neredeyse hiç bitki örtüsü bulunmuyor.

Arastirmaya imza atanlardan Natalia Rybczynski, develerin ve lamalarin atasinin Sahara'da ya da And Daglari'nda degil Kuzey Amerika'da 45 milyon yil önce dogmus olabilecegini, daha sonra bir kisminin Asya'ya, bir kisminin Güney Amerika'ya göçmüs olabilecegini vurguladi.  

Arastirma, ''Nature Communications'' dergisinde yayimlandi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.