DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

TÜRKİYE İLK DENİZ CANLILARI MÜZESİ ORTA DOĞU BASININDA Dev orkinostan, köpekbalığına, vatozdan, hamsiye kadar bünyesinde kırk tır dolusu mumya balığı barındıran Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne Orta Doğu basınından büyük

DİĞER 2.01.2021 12:45:35 0
DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Dubai TV’nin özel röportaj yaptigi müze kurucusu ünlü balikçi Kenan Balci ‘müzenin dünyaya açilmasi bizim için onur vericidir’ dedi. 

 

Dünyada esi benzeri bulunmayan yaklasik kirk yillik geçmisi olan Türkiye Deniz Canlilari Müzesi Orta Dogu’nun da gözdesi oldu. Son olarak dünya basinindan Dubai TV’nin özel belgesel hazirladigi müzede yok yok. Müze kurucusu Balikçi Kenan’in büyük emek ve ugraslari sonucu topluma kazandirilan balik mumyalari özellikle ögrencilerin bilgi deposu. Türkiye Deniz Canlilari Müzesi Beylikdüzü’nde girisler ücretsiz.

 

DÜNYADA BASKA ÖRNEGI YOK

 

50 gramlik hamsiden 1 ton 200 kiloluk orkinosa ve 800 kilogramlik köpekbaligina kadar toplamda 1500 deniz canlisinin mumyalanmis halde müzede yer aldigini anlatan Balci, müzenin ögrencilerin ve vatandaslarin, denizlerden çikan ürünleri tanimalari için ücretsiz olarak hizmet verdigini belirtti. Balci: ‘Yarim asirdir müze için binlerce baligi mumyaladik. Ilk bir hamsiyle balik müzemizin temelini attik. Küçücük hamsiden, devasa köpekbaliklarina, orkinoslara kadar bütün baliklari inci gibi isleyerek mumya haline getirdik. Çocuklarimiza gençlerimize bu müzeyi armagan ettik. Biz bugün variz, yarin yokuz. Ama yaptigimiz eser yüz yillarca yasamasi için elimizden geleni yapiyoruz. Denizlerimizde, hangi baliklar var. Hangi baliklarin nesli tükenmek üzere burada rahatça ögrenebilirler. Gelen vatandaslarimiz baliklari görünce tahtadan oldugunu zannediyorlar. Buradaki baliklar tamamen gerçek. Denizlerimizden çikan baliklar. Merak eden herkesi Beylikdüzü'nde bulunan ve girisin ücretsiz oldugu bu ilginç ve heyecan dolu müzemize bekliyoruz” seklinde konustu.

 

BURASI GENÇLERIN DENIZ OKULU GIBI

“Tarihten silinecek, kaybolup gidecek balik türlerini mumyalayip ölümsüz hale getiriyoruz” diyen Balci, “Baliklarin deforme olmamasi için ugrasiyor, dogal halini bozmamaya gayret gösteriyoruz. Özellikle ögrenciler burada olan baliklari yillarca inceleme imkani bulacak. Ögrenme çagindaki çocuklarimiz, simdilerde ancak kitap, ansiklopedi ve belgesellerde görebilme imkani bulduklari balik türlerini müzemizde yakindan, dokunarak inceleyebiliyorlar. Amacim; çocuklarimizin, gelecegimizin her bireyin buradan bir seyler ögrenebilmesini saglamak. Müzeyi ziyaret eden ögrencilerimiz ve aileleri böyle bir müze kazandirdigimiz için bizlere tesekkür ediyorlar. Gençlerimize egitimde bir nebze katkim olabiliyorsa ne mutlu bana. Müzemize ulasimda gayet kolay. Metrobüse yakiniz. Girislerimiz ücretsiz” dedi.

 

HEPSI TÜRK KARASULARINDA YAKALANDI

 

Müzede yer alin baliklarin Türk kara sularinda yakalandigini belirten usta balikçi Kenan Balci: ‘Denizlerimiz tükenmeyen madenlerimizdir, ekmeden biçtigimiz tarlalardir. Bunu herkes bilsin. Ülkemizin üç tarafi denizlerle çevrili. Müzemizde sergilenen baliklarin hepsi bizim sularimizda yakalanan baliklar. Denizlerimizin ne kadar degerli oldugunu, denizlerimizden hangi ürünlerin çiktigini görsünler, birebir dokunabilsinler ve baliklarimizin ne kadar önemli besin kaynagi oldugunu bilsinler diye bu hizmeti veriyoruz’ ifadesini kullandi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.