İSTANBUL İÇİN BÜYÜK TEHDİT

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI PARTİKÜL MADDELER İSTANBUL'DA KOLGEZİYOR!

SAĞLIK 10.05.2021 17:04:09 0
İSTANBUL İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Akciger kanserine neden olan asbest maruziyetine iliskin Asbest Söküm Uzmanlari Dernegi öncülügünde Istanbul’da yapilan arastirmadan çarpici sonuçlar çikti. Kentin caddelerinde dolasan araç laboratuvarda incelenince, birçok asbest lifinin otomobil yüzeyine yapistigi görüldü. Arastirma kapsaminda Istanbul’daki asbest riskine dikkat çekmek için 28 Nisan’da asbest mühendisi Kenan Yildiz’in sahsi arabasi tamamen temizlendi. Söz konusu araç, bir haftalik süreçte sadece Pendik, Eyüpsultan ve Beylikdüzü güzergahini takip ederek Çekmeköy’e park edildi. Park halindeki otomobilden 5 Mayis’ta kontak numune denilen bant yapistirma yöntemiyle alinan numuneler akredite laboratuvarda, SEM mikroskobuyla (taramali elektron mikroskobu) analiz edildi.


SAGLIK IÇIN BÜYÜK TEHDIT

Analiz sonunda alinan numunelerin içeriginde asbest lifleri basta olmak üzere polen, küf mantarlari, silikozis riski içeren silikat tuzlari, kireç tozu, bitki lifleri ve cam yünü tespit edildi. Insan sagligina zararli partikül maddeler elektron mikroskobuyla da fotograflandi. Asbest Söküm Uzmanlari Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Seyhmus Ensari, yaptigi açiklamada,  “Bu çalismamizi detaylandirip tüm ilçeler bazinda yürütecegiz. Insanlarin kiyafetlerinden de numuneler alarak yasanan saglik riskine dikkat çekmek istiyoruz. Numune aldigimiz aracin bir haftalik süreçte kentsel dönüsümün yogun oldugu Gaziosmanpasa, Esenler gibi ilçelerde yol almadigina dikkat çekmek isteriz. Sadece bir aracin üzerindeki tozda bile asbest lifleri varsa, kentin genelindeki durumu takdirlerinize birakiyorum” dedi.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.