Kabil'deki DEAŞ saldırısı: 90 ölü, 150 yaralı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınlarında terör örgütü DEAŞ tarafından gerçekleştirilen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 13'ü ABD askeri olmak üzere 90'a yükseldi, en az 150 kişi de

DÜNYA 27.08.2021 12:00:37 0
Kabil

Afganistan'da Taliban'in kontrolü ele geçirmesinin ardindan ülkelerin baslattigi tahliye operasyonlarinin devam ettigi baskent Kabil'de dün gerçeklestirilen bombali saldirilarin bilançosu artiyor. Güvenlik gerekçesiyle adi açiklanmayan Afganistan Saglik Bakanligi yetkilisine göre Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin Abbey Kapisi'nda ve yakinlardaki Baron Hotel civarinda düzenlenen saldirilarda hayatini kaybedenlerin sayisi 90'a, yaralilarin sayisi 150'ye yükseldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) Sözcüsü Bill Urban tarafindan yapilan açiklamaya göre ise ölen ABD askerlerinin sayisi 13'e, yarali sayisi 18'e ulasti.

HAVALIMANINDAN TAHLIYELER SÜRÜYOR

Dün patlama seslerinin yükseldigi Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nda bugün ülkelerin tahliye operasyonlarina devam ettigi ögrenildi. Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace, Ingiliz kuvvetlerinin havalimanindaki tahliye sürecinin son asamalarina girdiklerini açikladi. Tahliyenin Ingiliz vatandaslarina, daha önce Afganistan'dan ayrilmalari onaylananlara odaklandigini belirten Bakan Wallace, 'Bu süreçte herkesin tahliye edilememesi derin bir üzüntüdür' dedi.

'BEDELINI ÖDETECEGIZ'

Kabil’deki bombali saldirilari terör örgütü DEAS üstlenirken, ABD Baskani Joe Biden gerçeklestirdigi basin toplantisinda saldirilarin DEAS'in Horasan kolu tarafindan düzenlendigini açiklamisti. Biden, 'Saldiriyi gerçeklestirenleri affetmeyecegiz, unutmayacagiz, pesini birakamayacagiz ve bedelini ödetecegiz' ifadelerini kullanmisti.

DEAS ÜSTLENDI

Afganistan’in baskenti Kabil’de düzenlenen bombali saldiri sosyal medya hesabi üzerinden açiklama yapan terör örgütü DEAS üstlendi.

ÖLEN AMERIKALI ASKERLERIN SAYISI YÜKSELIYOR

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimani'ndaki terör saldirisinda ölen ABD askerlerinin sayisinin 13'e yükseldigini açikladi.

Albay Urban yaptigi açiklamada, '(CENTCOM Komutani) Orgeneral McKenzie'nin açiklamalarindan sonra Abbey Kapisi'ndaki saldirida aldigi yara sonucu on üçüncü ABD askerinin de hayatini kaybettigini teyit edebilirim' ifadelerini kullandi.

Urban, ayrica yarali sayisinin ise 18'e çiktigini ve tamaminin su anda cerrahi birimlerle donatilmis özel bir C-17 tahliye uçagi ile Afganistan'dan çikarildigini kaydetti.

CENTCOM Komutani McKenzie, yaptigi açiklamada 12 askerin öldügünü 15 askerin ise yaralandigini duyurmustu.

60 YARALI HASTANEYE GETIRILDI

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise, Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani bölgesinde yasanan patlamalarda hayatini kaybedenler arasinda ABD’lilerin ve sivillerin bulundugunu aktararak, “Abbey Kapisi’na kisa bir mesafedeki Baron Hotel'de veya yakininda en az bir patlama daha dogrulayabiliriz” dedi.

BIR PATLAMA DAHA

Havaalani yakinlarindaki bombali saldirilarda hayatini kaybeden ve yaralananlarin götürüldügü Ilk Yardim Hastanesinde bekledigi sirada, siddetli bir patlamayla sarsildiklarini bildirdi.

BIDEN ULUSAL GÜVENLIK TOPLANTISI DÜZENLEDI

ABD Baskani Joe Biden, Kabil’deki çifte saldirinin yasandigi sirada Beyaz Saray’daki Durum Odasi'nda Disisleri Bakani Antony Blinken, Savunma Bakani Lloyd Austin ve Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley de dahil olmak üzere üst düzey ulusal güvenlik yetkilileriyle birlikte oldugu aktarilirken, patlamanin ardindan Biden’in Afganistan’daki durum hakkinda bilgilendirildigi ifade edildi.

INGILTERE: CAN KAYBIMIZ YOK

Ingiltere Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Kabil'de meydana gelen patlamanin ardindan, Ingiltere tarafinda herhangi bir can kaybi veya yaralanma olmadigini bildirildi. Ingiltere Basbakani Boris Johnson ise, Kabil'deki patlamanin ardindan, hükümetin acil durumlar komitesi (COBRA) ile toplanti düzenledi.

Ingiltere Ulastirma Bakanligi ise, Birlesik Krallik Kuvvetlerinin güvenlik ve tibbi yardimi saglamak için çalistigini ifade ederek, 'Öncelikli endisemiz personelimizin, Ingiliz vatandaslarinin ve Afganlarin güvenligi olmaya devam ediyor. Bu olayla müdahale etmek için ABD ve diger NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakin temas halindeyiz' dedi.

INGILTERE'DEN AFGANISTAN HAVA SAHASI IÇIN UYARI

Ingiltere’den Afganistan hava sahasi için uyari
Ingiltere Ulastirma Bakani Grant Shapps yaptigi açiklamada, Afganistan'da meydana gelen patlamalarin ardindan Havacilik Bildirimi (NOTAM) yayinlandigini bildirerek, 'Afganistan'daki sok edici sahnelerin ardindan, havayollarina 25 bin fitin altindaki Afgan hava sahasindan kaçinmak için öneride bulundugunu” aktardi.

NATO BOMBALI SALDIRILARI KINADI

Saldirilarin ardindan sosyal medya hesabindan açiklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimani disindaki korkunç terör saldirisini siddetle kiniyorum. Düsüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceligimiz mümkün olan en kisa sürede çok sayida insani güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.

Ceset yiginlarina ait görüntüler yayinlandi
Havalimani yakinlarinda yasanan patlamanin ardindan sosyal medyada çok sayida ceset yiginlarinin bulundugu görüntü paylasildi. Patlamadaki can kaybinin artmasi bekleniyor. Saldirinin arkasinda terör örgütü DEAS oldugu düsünülüyor.

TALIBAN'DAN ILK AÇIKLAMA

Taliban, Kabil'de Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’ndaki patlamada aralarinda çocuklarin da bulundugu 13 kisinin hayatini kaybettigini, çok sayida Taliban üyesinin de yaralandigini bildirdi.

MSB'DEN AÇIKLAMA GELDI

MSB, 'Kabil Havaalani disinda iki patlama olmustur. Birligimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur' dedi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.