KKTC'ye sağlanan can suyu 6’ıncı yılına girdi!

KKTC’de 6 yıl önce tamamlanan “Su Temin Projesi” ile Türkiye’den ülkeye can suyu bağlanmıştı. KKTC halkı projeyi memnuniyetle karşılarken, altyapı faaliyetlerinin tamamlanmasıyla suyu tarımsal sulamada kullanmak için gün sayıyorla

EKONOMİ 22.10.2021 12:02:22 0
KKTC

Türkiye’den KKTC’ye ilk ve tek olma özelligi tasiyan askida borulu deniz geçis sistemini de kullanilan Su Temin Projesi 6’inci yilina girdi.  Yapilan asrin projesiyle Türkiye’den gelen su Geçitköy Baraji’na ileterek KKTC’nin 50 yil boyunca içme suyu kullanimi ve tarimsal su ihtiyacini karsilamasi hedefleniyor.

TARAMSAL FAALIYETLERDE DE KULLANILMAYA BASLANACAK

KKTC’ye gelen su su ana kadar kismi tarimsal alanda kullanilsa da tarimsal sulamadaki alt yapi faaliyetlerinin tamamlanmasiyla birlikte Mesarya Ovasi’nin 50 bin dekarlik kismi 12 ay boyunca sulu tarima geçecek ve tarimsal üretimde Akdeniz’de söz sahibi olmasi bekleniyor.

YERLI ÜRETIME KATKIDA BULUNACAK

Türkiye’den gelen suyun aktigi Girne’ye bagli Geçitköy Baraji çevresinde tarim isi ile ugrasan çiftçi Bayram Avci, “Suyun Türkiye’den KKTC’ye gelmesi ile birlikte ovamiz cennet gibi oldu” dedi. KKTC genelinde yapilan tarimsal su çalismalari ile birlikte yerli üretimin daha da artacagini ifade eden Avci, “Üretim demek ülkenin bel kemigi demektir. Bizim en büyük sikintimiz yerli üretimimiz az. Yerli üretimin KKTC geneline yayilmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“KESKE RECEP TAYYIP ERDOGAN GIBI LIDERIMIZ OLSA”

Yerli üretimin yeteri kadar olmamasi nedeniyle birçok ürünün disardan geldigini sözlerine ekleyen Avci, “Burada da toptanci yüksek fiyatlar ile satis yapiyor, halk degil toptanci kazaniyor.. Çünkü toptanci 2 TL’ye getirdigi ürünü marketlere 10-12 TL üzerinden satiyor. Bugün ürettigimiz birçok ürün bahçede kaldi, satilmiyor. Keske Recep Tayyip Erdogan gibi bir liderimiz olsa. Allah razi olsun ondan en azindan bize bu suyu yolladi’’ açiklamasini kullandi.

TARIMA ETKISI BÜYÜK OLACAK

Türkiye’den gelen suyun bir yandan da tarimsal sulamada fiyat politikalari olumsuz etkiledigini ifade eden Özdas Reistüm, “Fiyat politikalarinin yeniden gözden geçirilmesini gerekiyor” diyerek suyun tarimsal sulamaya önemli katkisi olacagini ve tarima verilecek suyun daha makul bir fiyatta verilmesinin önemine vurgu yapti.

“ALTINDAN DAHA DEGERLI”

Iskele Milletvekili Yasemin Öztürk de, Türkiye’den gelen suyun önemi ile ilgili olarak mütesekkir olduklarini belirterek, “Bugün baktigimizda Iskele Karpaz bölgesi zaten kurak bir yer ve sahile yakin bir yer. Su gerçekten önemli, su olmasaydi bugün ektigimiz bahçelerimizde yetisen çiçek, meyve agaçlarinin hepsi bugün kurumus olurdu. Bundan 6 yil öncesine kadar bahçemizde hiçbir sey yetistiremezken bugün bahçemizde her sey yesilleniyor, kuslar, hayvanlar dolasiyor. Onun için su kadar önemli hiçbir sey aslinda tok. Altindan daha degerli. Böyle bir suya kavusmus oldugumuz için çok mutluyuz. Su olmazsa hiçbir sey olmaz güzel Türkiye’mize bu anlamda daha çok çok tesekkür ediyoruz. Türkiye her konuda yanimizda ve yanimizda olmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’ne çok tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“TÜRKIYE’DEN GELEN SU BIZIM CAN SUYUMUZDUR”

Eski Tarim Bakani ve Lefkosa Milletvekili Zorlu Töre ise “Türkiye’den buraya can suyunun gelmesi bizim için çok büyük bir olay olmustu ve bunu devamli olarak selamliyoruz. Anavatan Türkiye’nin suyunu istemeyen varsa bu sudan içmesin gitsin, Rum tarafindan içsin Anavatan Türkiye’den gelen Mehmetçikleri istemeyenler varsa KKTC’yi tanimayanlar var ise terk edebilirler ve yasamayi biraksinlar, baska yere gitsinler. Burada yasiyorlarsa devletimize ve anavatan Türkiye’ye saygi duysunlar. Çünkü Türkiye ve Türk ordusu bizim canimiz kanimizdir. Türkiye’den gelen su da bizim can suyumuzdur” ifadelerini kullandi.

Suyun hem tarimsal amaçli hem de içme suyu olarak kullanildigini kaydeden Zorlu, “Bu su tam zamaninda gelmemis olsaydi. Bu 6 sene içerisinde KKTC susuzluktan kirilacakti ve susuz bir hayat her seyi mahvedecekti. Biz diyoruz ki, anavatan Türkiye bizden hiçbir seyi esirgemiyor ama KKTC tarafi olarak bizlerde anavatan Türkiye’nin ve Türk milletinin kiymetini bilelim” diyerek sözlerini tamamladi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.