Kombiyi açmayan komşu hakkında dava açılabilir!

Hava sıcaklıkların düşmesiyle birlikte kaloriferler açılmaya başlandı ancak komşusu kombi yakmayanların hakları bulunup bulunulmadığı merak konusu oldu. Hukuki düzenlemelere göre, aynı binada oturan ve kat maliklerinin kombisini yakmayan

EKONOMİ 18.10.2021 13:47:25 0
Kombiyi açmayan komşu hakkında dava açılabilir!

Havalarin sogumasiyla birlikte kombiler açilmaya baslandi. Dogalgazdan tasarruf etmek isteyen kisiler ise kombilerini açmiyor ya da belli odalarda petekleri açiyor. Bu durum ise dava sebebi olabilir.

TED Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sebnem Akipek ise konunun hukuki boyutuna iliskin degerlendirmede bulundu.

DIS ORTAM SICAKLIGI 15 DERECE OLARAK BELIRLENDI

Her sehirde il hifzissihha kurullarinin halk sagliginin korunmasi amaciyla dis ortam sicakligi belli bir derecenin altina düsünce isitma sistemlerinin çalistirilmasi kararini aldigini hatirlatan Akipek, bu sicakligin genellikle 15 derece olarak belirlendigini söyledi.

Akipek, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da bu konuya iliskin hususlari içerdigine dikkati çekerek, kanunun 18'inci maddesinde 'Kat irtifaki sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapilacak yapinin sözlesmeye ve plana göre tamamlanmasi için kendilerine düsen borçlari vaktinde yerine getirmek ve yapi isini, dogruluk kaideleri uyarinca kolaylastirmakla, karsilikli olarak yükümlüdürler' hükmünün yer aldigini belirtti.

“DOGRULUK VE DÜRÜSTLÜK KURALLARINA AYKIRI”

Akipek, bir kat malikinin kaloriferi yakmayarak yan, alt ve üst komsusu sayesinde isinmasinin dogruluk ve dürüstlük kurallarina aykiri oldugunu ifade ederek, söyle konustu: 'Bu durumda kaloriferi yakmayan kisi, komsusunun daha fazla yakmasina sebebiyet veriyor. Bu kisi, Kat Mülkiyeti Kanunu açisindan komsuluk iliskileri bakimindan komsularina zarar veriyor duruma düsüyor. Yine kanunun 33'üncü maddesi geregi kaloriferi yakan komsu, ana tasinmazin bulundugu yerdeki sulh hukuk mahkemesine basvurarak hakimin müdahalesini isteyebiliyor.

Burada kat maliki, 'Benim komsum kaloriferini hiç yakmiyor, bundan dolayi daha fazla yakmak durumunda kaliyorum. Benim sayemde o isiniyor, buna müdahale edin.' diyebiliyor. Hakim de komsunun konutunu mevsim kosullarina uygun kullanmadigina karar verip, yaptigini sonlandirmasini isteyebilir.”

“KOMSULUK HUKUKUNA AYKIRI”

Bu durumlarda belediyeye de insan sagligini olumsuz etkileyen islem gerekçesiyle basvurulmasinin çözüm olabilecegini vurgulayan Akipek, 'Bunlarin disinda, Türk Medeni Kanunu'nda da komsuluk hukuku ayrica düzenlenmis durumda. Burada da komsuluk hukukuna aykiri, komsularin katlanma sinirlarini asan eylem söz konusu. Kanun geregince yine komsunun hakki doguyor' dedi.

Akipek, evin bos olmasi, aylarca beklenmesine ragmen satilmamasi ya da kiraya verilmemesi durumunda da komsularin birbirlerine fedakarlik göstermesi gerekebilecegini belirterek, 'Burada sinirimiz dogruluk kurallari. O noktada bos olan dairenin isitilmasini istemek çok mümkün olmayabilir ancak komsusuna zarar verme kastiyla dairenin bos tutulmasi halinde kuskusuz yine hakimin müdahalesi istenebilir' diye konustu.

“CEZAI ISLEM UYGULANABILIR”

Tesis Yöneticileri Federasyonu Baskani Yahya Sagir da isi pay ölçer kullanan konutlara iliskin, 'Merkezi isitma sistemli, isi pay ölçerli konutlarda, kis sezonunda sicakligin 15 derecenin altina düsmesi halinde kaloriferlerin yakilmasi zorunlu. Bagimsiz bölümler bos dahi olsa bu zorunluluk var. Sicakligin 15 derecenin üzerine çikmasi halinde de isitma sistemlerinin kapatilmasi gerekiyor. Bu husus, Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin isi pay ölçerlere iliskin mevzuatiyla düzenleniyor' dedi.

Uygulamaya uyulmamasi halinde cezai islemin gündeme gelebilecegine dikkati çeken Sagir, 'Vanasini kapatanlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai islem uygulaniyor. Yani kaloriferi yakmayanlar da yakmadigi halde bu bedeli ödemek durumunda kalacak' diye konustu. Sagir, bazi konutlarda, sicakligin 15 derecenin altina düsmesi halinde otomatik olarak isitma sisteminin devreye girdigini kaydetti.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.