Maymun çiçeği virüsü İstanbul'da

İstanbul Sultangazi'de ellerinde yara çıkan iki kişi ve bir arkadaşları maymun çiçeği virüsü şüphesiyle karantinaya alındı.

SAĞLIK 4.06.2022 14:55:29 0
Maymun çiçeği virüsü İstanbul

Süpheli vakalar, eczaneden ilaç istemeleri üzerine tespit edildi.

 

DHA'ya konusan Sultangazi Habibler Caddesi'nde bulunan eczaci Esra Koca, 'Afgan 2 kisi geldi. Ellerini gösterdiler, ellerinde yuvarlak tohuma benzeyen yaralar vardi. 'Bir saniye' dedim, doktor birini aradim' dedi ve ekledi:

 

'Doktor fotograf çekmemi söyledi. Fotograflarini çektim, doktora attim.

 

'O da yetkililere haber vermis. Hastalik maymun çiçegi olabilir diye süphelendik.

 

'Maymun çiçegine çok benziyordu. Antibiyotik ilaç kullanmis iyi gelmemis o yüzden virüs olabilir diye düsündüm. Onlar gittikten sonra her yeri dezenfekte ettim.'

 

Koca'nin krem verdigi iki kisi ve yanlarindaki bir arkadasi, eczane çikisinda yolda yürürken durdurulduktan sonra ambulansa bindirilerek hastaneye götürüldü.

 

NTV'nin haberine göre yarlarin suçiçegi nedeniyle olusmus olmasi da mümkün. Fakat bu kisiler her ihtimale karsi test sonucu gelene kadar karantinada tutulacak.

 

Henüz Türkiye'de tespit edilmis bir maymun çiçegi vakasi bulunmuyor.

 

Istanbul Çamlica Medicana Hastanesinde Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Nafiz Koçak, virüsün yüzde kaç ölümcül oldugunun bilinmedigini söyledi fakat son salginda henüz bildirilen bir ölüm olmadigini da vurguladi.

 

DHA'ya konusan Koçak 'Dünya çapinda 42 yasin altindaki popülasyon, çiçek hastaligi asilama programlarinin uygulamasinin sonlandirilmasi nedeniyle enfeksiyona açik durumdadir. Maymun çiçegi, çiçek hastaligina neden olan virüsle yakindan iliskili oldugundan, çiçek hastaligi asilari önleyici tedbir olarak kullanilabilir' dedi.

 

Saglik Bakani Fahrettin Koca ise maymun çiçegi virüsüne karsi çiçek asisinin etkinliginin yüzde 80-85 oraninda oldugunu bildiklerini belirterek, asinin gelistirilmesi konusunda Bilim Kurulu'yla istisare halinde olduklarini söylemisti.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.