Mehmetçik 'Aliya'nın Emaneti'nin bekçisi

Bosna-Hersek'te huzur ortamının devamına katkı sağlamak amacıyla Bosna'da bulunan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'nın faaliyetlerini görüntülendi.

TURİZM 26.03.2013 15:32:51 0
Mehmetçik

 Bosna-Hersek'e, Sari Saltuk ve Alperenlerin öncülügünde gelen, Fatih Sultan Mehmet'in 1463'te Bosna'yi fethiyle yaklasik 500 yil kaldigi topraklarda derin izler birakan Türk askeri, 1993'te savasin sona erdirilmesi ve barisin tesisi amaciyla tekrar geldigi Bosna'da, barisi destekleme harekatinin icrasina devam ediyor.

AA ekibi, Bosna-Hersek'te, 17 Mayis 1993 tarihinde Türk Kidemli Subayligi, 07 Haziran 2006 tarihinde Türk Unsur Komutanligi, daha sonra da 2 Nisan 2007 tarihinden itibaren Bosna-Hersek Türk Temsil Heyet Baskanligi adiyla görevini sürdüren Mehmetçik'in, ülke genelindeki faaliyetlerini görüntüledi.

Bugüne kadar Bosna-Hersek'te olusturulan, BM Koruma Gücü (UNPROFOR), Baris Uygulama Gücü (IFOR) ve Baris Istikrar Gücü'nde (SFOR) görev yapan Türk askeri, Aralik 2004'ten beri ise Avrupa Birligi Gücü (EUFOR) ve NATO Saraybosna Karargahi bünyesinde görevini büyük bir basari ile sürdürüyor.

Mehmetçik, Bosna-Hersek'in ilk Devlet Baskani merhum Aliya Izzetbegoviç'in, Türkiye'ye emanet ettigi Bosna-Hersek'te, varligi ve faaliyetleriyle emanete sahip çikiyor.

Türkiye, 23 farkli ülkeden yaklasik 830 personelin görev yaptigi AB Gücü'nde, katilim itibariyle Avusturya'dan sonra 240 personel ile ikinci sirada yer aliyor.

Büyük kismi Bosna-Hersek'in baskenti Saraybosna'daki Butmir Kislasi'nda konuslanan Türk askeri, ayni zamanda EUFOR karargahina bagli olarak ülke genelinde görev yapan toplam 17 adet 'irtibat ve izleme timi'nin besinde görev yapiyor.

Türk irtibat ve izleme timleri, sorumlu olduklari bölgelerde din, dil ve irk ayrimi yapmadan her kesimden Bosnak, Sirp ve Hirvat üst düzey yöneticiler ve halkla görüsmeler yaparak halkin nabzini tutuyor ve barisin devamliligini saglamak için devriye görevleri icra ediyor.

Türk Temsil Heyeti Baskanligi personeline, görevlerinde halkla daha iyi iliskiler kurabilmeleri için Bosnakça kurslari veriliyor.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.