Piyasa ancak uyandı artık kaçış yok

Allianz baş ekonomi danışmanı ekonomist Mohamed El-Erian, Financial Times için kaleme aldığı makalesinde son hafta piyasalarda yaşanan çalkantıyı bir “uyanış” olarak nitelendirdi.

EKONOMİ 21.06.2022 13:01:50 0
Piyasa ancak uyandı artık kaçış yok

 

Merkez Bankalari ve piyasalarin, finansal kosullarin daha da zorlastigini ancak anladigini ifade eden El-Erian’a göre, merkezlerin “çok geç” harekete geçmis olmasi ikinci bir aydinlanma yasatti: Politika yapicilarin, hanehalklarinin, sirketlerin ve piyasalarin artik zorluklardan “kaçmasi” mümkün degil. ABD, Euro Bölgesi, Ingiltere ve Isviçre gibi dünyanin en büyük merkez bankalarinin “piyasalara etkisi ne olursa olsun, enflasyonla daha da güçlü mücadele edecegini” söylemis olmasi, El-Erian’a göre önemli bir dönüm noktasi.

 

ABD Merkez Bankasi’nin (Fed) 9 trilyon dolarlik bilançosunu küçültme süreci de basladi.

 

El-Erian’a göre tüm bu gelismeler yillar süren likidite bollugunun sonuna gelindigini gösteriyor ve piyasalarda yasanan çalkanti döngüsel degil, kisa sürede de sonlanmayacak.

 

El-Erian para politikalarinda yapilan hatalar nedeniyle küresel ekonominin “resesyon, artan esitsizlik ve finansal istikrarsizlik” patikasinda oldugunu, zarari sinirlandirilabilmek ve en kirilganlari koruyabilmek için politika yapicilarin adimlari hizlandirmasi gerektigini söylüyor.

 

Dolar Fed’in 75 baz puanlik faiz artirimi sonrasi 20 yilin zirvesinden uzaklasmiyor. Fed’in faiz artislarin son hiz devam edecegi beklentisi ve bazi Fed yetkililerinin enflasyonun hedef yüzde 2’yi bulmasinin birkaç yili bulacagini öngörmesi dolari destekleyen unsurlar.

 

Dolar endeksi geçtigimiz çarsamba 105,79’la 20 yilin zirvesini görmüstü. Pazartesi TSI 16:45 itibariyle endeks 104,45’teydi ve gün içinde 104,82’ye kadar yükseldi. Cleveland Fed Baskani Loretta Mester “enflasyonun yüzde 2’ye düsmesinin birkaç yil sürecegini” sürecegini ve resesyon risklerinin yükseldigini' söylüyor.

 

Fed Baskani Jerome Powell’in çarsamba ve persembe günü Senato’da verecegi ifadeler dolarin yönünde etkili olabilir.

 

Enflasyon endiseleri süren Euro Bölgesi’nde ise ECB Baskani Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu Baskani sapkasiyla parlamentoya yaptigi açiklamada bankanin bu yaz iki kez faiz artirim plani oldugunu teyit etti.

 

Fransa’da Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un mutlak çogunlugu kaybetmesine ragmen, dolarin 20 yilin zirvesinden hafi f gerilemesi ve Lagarde’in temmuzda 25 baz puan ve ardindan eylülde tekrar faiz artirimi olacagini söylemesi, pariteyi güçlendirerek 1,054’e kadar yükseltti.

 

Avrupa genelinde tahvil getirileri de bir aydan kisa bir sürede sert yükselisler kaydediyor. 10 yillik Bund’da getiri yüzde 1,’den yüzde 1,926’ya kadar yükseldi. ECB’nin “kuzey-güney” ekonomiler arasindaki farkliliklari engellemeyi planladigini açiklamasi Italyan tahvilleriyle Alman tahvilleri arasindaki getiri makasini 200 baz puanin altina indirdi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.