Putin’in özel ordusunda115 kişi kovuldu...

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş özellikle Rusya’da büyük bir siyasi çalkantıya ve halk arasında huzursuzluğa yol açmış durumda. Üst düzey bürokratlar ve ordu içinde peş peşe gelen istifaların ardından ‘Putin’in özel ordus

DÜNYA 28.05.2022 11:39:44 0
Putin’in özel ordusunda115 kişi kovuldu...

Rusya’da büyük sok etkisi yaratan olayla ilgili haber dün aksam saatlerinde geldi: 115 Rus ulusal muhafiz askeri Ukrayna'da savasmayi reddettigi için görevden alindi!

Vladimir Putin'in özel ordusu olarak bilinen Rosgvardia'nin adinin karistigi bu olay Rus saflarinda simdiye kadarki en açik muhalefet hamlesi oldu.

Elde edilen Mahkeme belgelerine göre, 100'den fazla Rus ulusal muhafizi Ukrayna'da savasmayi reddettigi için görevden alindi. Bu da Moskova'nin Ukrayna'yi isgali konusunda güvenlik güçlerinin bazi bölümleri arasinda bariz fikir ayriliklari oldugunun en büyük göstergesi haline geldi.

 

GERÇEK, TOPLU DAVA REDDEDILINCE ANLASILDI

Rosgvardia olarak da bilinen bir güç olan 115 ulusal muhafizin davalari, yerel bir Rus mahkemesinin daha önce görevden alinmalarina itiraz eden toplu davalarini reddetmesinin ardindan gün yüzüne çikti.

Mahkemenin internet sitesinde yayinlanan kararda, hakimin, askerlerin Ukrayna'da savasmak için “resmi bir görevi yerine getirmeyi reddettikleri” için hakli olarak görevden alindiklarini söyledigi ve görevlerine iade için yapilan basvurularin reddedildigi görüldü.

Itiraz, bu birimin hali hazirda bulundugu Rusya Kafkasya'sindaki Kabardey-Balkar cumhuriyetinin baskenti Nalçik'te gerçeklesti.

Moskova'nin komsusu Ukrayna'yi isgalinden bu yana, ordusunun moralinin bozuk oldugu ve askerlerin Ukrayna'ya geçene kadar savasa gideceklerini bilmedikleri iddiasi daha önce de ortaya atilmisti.

Pentagon bu ay, 'çesitli seviyelerde, hatta tabur seviyesine kadar olan orta dereceli subaylarin' 'emirlere uymayi reddettiklerine' veya beklenen 'ölçüde' uymadiklarina dair vaka raporlarini gördügünü açikladi.

 

AVUKAT: KARAR HAKSIZ

115 askeri temsil eden avukat Andrei Sabinin, davanin karmasikligi göz önüne alindiginda mahkemenin kararinin ‘benzeri görülmemis derecede hizli’ oldugunu söyledi.

Sabinin “Bir bütün olarak sürecin adilligi konusunda süphelerimi ifade ediyorum çünkü müvekkillerimin bazi taniklari çagirmalari reddedildi ve mahkeme tarafindan birçok belge reddedildi.” ifadesini kullandi.

Sabinin'e göre, Rosgvardia birliginin komutanlari askerlere savasmama seçenegi sundu ve bu yüzden de görevden alinmalari aslinda yasa disiydi.

 

2016’DA KURULDU

Rusya, terörle mücadele ve kamu düzenini korumak için 2016 yilinda ordudan ayri bir militarize güç olan Rosgvardia'yi kurdu. Kurulusundan bu yana, genellikle Vladimir Putin'in “özel ordusu” olarak anilan Rosgvardia üyeleri, çogunlukla hükümet karsiti barisçil protestolara yönelik eylemlerde yer aldi. 

Askeri analistler, Rusya'nin Ukrayna'da Rosgvardia askerlerini yogun bir sekilde kullanmasini, Moskova'nin Harkiv ve baskent Kiev de dahil olmak üzere büyük Ukrayna sehirlerini ele geçirme ve elde tutma stratejik hedefleriyle iliskilendirdi.

Bu planlar basarisiz olurken, Ukrayna sehirleri Rusya tarafindan ele geçirilmek yerine savas alani olarak kaldiktan sonra Rosgvardia birimleri agir kayiplar verdi ve bu da Rosgvardia birimlerini Ukrayna saldirilarina açik hale getirdi.

Guardian tarafindan dün Sibiryali bir gazeteciye karsi açilan ayri bir ceza davasindan elde edilen belgeler, Rosgvardia'nin Ukrayna'daki rolünü daha da açikça ortaya koyuyor.

 

BASKENT KIEV IÇIN KILIT ÖNEMDEYDILER

Rusya'nin Khakassia bölgesindeki Novy Fokus'un genel yayin yönetmeni Mihail Afanasyev, basinda bulundugu web sitesinin Ukrayna'ya konuslanmayi reddeden ayri bir Rosgvardia birimi hakkinda haber yapmasi nedeniyle geçen ay güvenlik güçleri tarafindan tutuklandi.

Afanasyev'in raporlarinda adi geçen Rosgvardia biriminin üyeleri tarafindan verilen mahkeme ifadeleri, Khakassia'dan 11 Rosgvardia askerinin savasmayi reddettigi önceki raporlari dogruladi.

Bu ifadeler ayrica Kremlin'in Ukrayna'yi isgalinin baslangiçta baskenti ele geçirmek amaciyla Kiev'e yönelik bir yildirim saldirisi olarak tasarlandigi yönündeki iddialara agirlik veriyor.

 

IFADELERI ORTAYA ÇIKTI

Bir ifadede, bir Roskgvardia askeri mahkemeye komutaninin isgalden üç gün önce birligine “Kiev sokaklarinda ve kavsaklarinda devriye gezmek” için Ukrayna'ya gönderileceklerini söyledigini söyledi.

“Komutan, Ukrayna'daki özel operasyon sirasinda ulusal muhafizlarin ve Rus silahli kuvvetlerinin tüm çalisanlarina belirli görevler verildigini açikladi. Bizim müfrezemizin ve bizimle birlikte konuslanan diger tüm birliklerin görevi, Kiev'in sokaklarini ve kavsaklarini korumakti” dedi.

Savasin baslamasindan bir ay sonra, Moskova, ordunun Donbass bölgesinin “kurtulusu” dedigi operasyona öncelik vermesiyle, siddetli Ukrayna direnisiyle karsilastiktan sonra saldirisini daha sinirli hedeflere kaydirmak zorunda kaldi.

 

 


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.