Sağlık Bakanlığı’ndan “Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları' genelgesi

Sağlık Bakanlığı tarafından çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması ve bebek çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi için hazırlanan “Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları' konulu genelge 81 ilin sağlık müdü

SAĞLIK 23.10.2021 16:46:33 0
Sağlık Bakanlığı’ndan “Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları

Halk Sagligi Genel Müdürlügünce 'Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programlari' konulu genelge 81 ilin saglik müdürlüklerine gönderildi. Buna göre, beslenme yetersizliklerinin önlenmesi için emzirmenin dogumdan sonra en kisa sürede baslatilmasi, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6. ayin ardindan uygun ek besinlerle emzirmenin 2 yas ve sonrasina kadar sürdürülmesi gerekiyor.

BEBEK DOSTU HASTANELER KURULUYOR

Saglik Bakanligi tarafindan ülke genelinde çocuk sagliginin korunmasi, hastaliklarin azaltilmasi, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için 'Anne Sütünün Tesviki ve Bebek Dostu Saglik Kuruluslari Programi' yürütülüyor. Program kapsaminda, sunulan hizmetlere göre kurum ve iller için Bebek Dostu Hastane (BDH), Bebek Dostu Saglik Kurulusu, Bebek Dostu Il, Altin Bebek Dostu Il tanimlamalari kullaniliyor.

ANNE SÜTÜ ILE BESLENEN BEBEK SAYISINDA ARTIS

Halihazirda 156 ülkede uygulanan program kapsaminda dünya genelinde 20 binin üzerindeki BDH'den 1329'u Türkiye'de bulunuyor. Çalismalar sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oraninda artis saglanirken, bir süre emzirilen çocuklarin orani yüzde 96,5'e, ortanca emzirme süresi de 17 aya yükseldi. Tüm bebeklerin beslenmesinin saglikli baslamasi ve sürdürülmesi için yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Bu kapsamda, yillik dogum sayisi 500 ve üzeri olan BDH'lerde program izleme komitesi kurulacak. Bu komite araciligiyla kurumun BDH iç denetimleri sürdürülecek ve devamliligi saglanacak.

EMZIRME DANISMANLARI BELIRLENECEK

Yillik bin ve üzerinde dogum olan hastanelerde 'Emzirme Destek Birimleri' olusturulacak. Bu birimlerde görev yapacak yetkin saglik profesyonelleri, annelerin, anne sütü ve emzirme konusunda yasayabilecekleri sorunlarin çözümü için hizmet verecek. Ayrica yilda 500 ve üzeri dogum olan hastanelerdeki ebe, hemsire veya doktorlar arasindan 'emzirme danismanlari' belirlenecek. Hastanelerden yillik 500-1000 dogum olanlarda en az 2, 1000-2000 dogum olanlarda en az 3, 2000-4000 olanlarda en az 4, 4000 üstü dogum olanlarda en az 5 'emzirme danismani' görev yapacak.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.