Teklif Meclis'e sunuldu: 850 bin esnafa vergi muafiyeti

Yaklaşık 850 bin ‘küçük esnaf’ı gelir vergisinden muaf tutan teklif Meclis Başkanlığına sunuldu.

EKONOMİ 2.10.2021 09:32:26 0
Teklif Meclis

AK Parti, çesitli vergi kanunlarinda degisiklikler yapilmasini içeren teklifi Meclis Baskanligina sundu. 64 maddelik kanun teklifine göre;

> 'Küçük mükellef' olarak ifade edilen ve yillik cirolari 240 bin TL'yi geçmeyen yaklasik 850 bin esnaf, gelir vergisinden istisna tutulacak.

> Tarimsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapilmayacak.

> Sosyal içerik üreticiligi ve mobil cihazlar için uygulama gelistiriciliginde de kazanç istisnasi getirilecek. Bundan faydalanilabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açilmasi ve bu faaliyetlere iliskin bütün hasilatin, bu hesap araciligiyla tahsil edilmesi sart olacak.

IKI TAKSIK IMKANI
> Bir takvim yilinda elde edilen gelirler, subat ayinin basindan yirmi besinci günü aksamina kadar beyan edilecek. Tahakkuk ettirilen gelir vergisi, subat ve haziran aylarinda olmak üzere iki esit taksitte ödenecek.

> Fiziki ortamdan bagimsiz olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Bunlarin, diger vergi dairelerinin subesi olarak belirlenerek, mükelleflere hizli ve etkin hizmet verilebilmesi saglanacak.

> Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasina göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, bilançolarinin pasifinde gösterilen amortismanlari, kanun teklifinde belirlenen sartlar dogrultusunda yeniden degerleyebilecek.

> Vergi Usul Kanunu’na “elektronik defter berati” ve “elektronik muhasebe fisi” tanimlari ekleniyor; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilme imkani saglaniyor .

> Belge basimiyla ilgili bildirim görevini belirlenen sürede yerine getirmeyen ya da bildirimi eksik, hatali yapan matbaa isletmecilerine 1.400 lira özel usulsüzlük cezasi kesilecek.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.