Türkiye'de tekrar bir kur krizi yaşanabilir

Reuters haber ajansı bugün yayımladığı analizde Türkiye ekonomindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Analizde Türk Lirası'nın bu ay yüzde 9 değer kaybettiği belirtildi, Türkiye'nin yeniden bir kur krizine sürüklenebileceği uyarısı yap?

EKONOMİ 30.05.2022 13:44:56 0
Türkiye

Reuters'a göre, geçen yil yasanan kur krizinin ardindan Türk Lirasi'nin tekrar hizla deger kaybetmesi ihtimali, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in tekrar seçilip seçilmemesinde belirleyici olacak.

 

Türk Lirasi bu yil dolara karsi yüzde 20 deger kaybetti.

 

Dünya çapinda yükselen enerji ve gida fiyatlari halihazirda bir enflasyon sorunu yasayan Türkiye ekonomisini daha da zora soktu.

 

Nisan ayinda yillik enflasyon yüzde 70 seviyesine dayandi.

 

 

Reuters'a göre Türkiye'de yetkililer ekonomideki patlamayi, Aralik ayinda rezerv satarak ve kur korumali mevduat hesabi uygulamasini devreye sokarak önledi.

 

Ajansin analizinde buna ragmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) rezervlerinin eksi 55 milyar dolar seviyesine düsmesi yüzünden ekonominin bir sonraki kur sokuna hazir olamayabilecegi uyarisi yapiliyor.

 

Türkiye'deki kredi büyümesinin yüzde 50 oranina ulastigi vurgulanirken bu yüzden enflasyonun üç haneli sayilara varabilecegi aktariliyor.

 

Ancak bu kadar ciddi bir sekilde yükselen enflasyona ragmen TCMB politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutmaya devam ediyor.

 

 

'Yatirim bankalari rezervler yüzünden endiseli'

 

Cumhurbaskani Erdogan'in Finlandiya ve Isveç'in NATO'ya katilmasina karsi çikmasi yüzünden Türkiye'nin Bati ile iliskilerinin daha da gerilmesinin gündemde oldugu aktarilan analizde, yatirim bankalarinin ise rezervlerdeki düsüsten endiselendigi dile getiriliyor.

 

ABD merkezli Citi Bankasi, enerji ve gida ithalatinin cari açigi milli gelirin yüzde 5'ine çikarabilecegini aktardi.

 

Diger yandan yatirimcilar kur korumali TL vadeli mevduat hesaplarina bireylerin ve kurumlarin ilgisinin devam etmesinin önemli oldugunu düsünüyor.

 

Reuters için hesaplamayi yapan dört ekonomiste göre bu hesaplarda Temmuz'da geri ödemesi gelecek olan 10 milyar dolar, Agustos'ta geri ödemesi gelecek 20 milyar dolar degerinde mevduatin bulundugu tahmin ediliyor.

 

'Türkiye'deki istikrarsizlik seçim sonuçlarini belirleyebilir'

 

Reuters'a konusan JPMorgan analisti Zafar Nazim, negatif reel faiz yüzünden bireylerin bu hesaplara olan ilgisini canli tutmanin mühim oldugunu belirtiyor.

 

Isviçre merkezli yatirim bankasi Mirabaud'in gelismekte olan piyasalar sefi Daniel Moreno'ya göre bu sistemin sürdürülebilmesi mümkün degil.

 

Mirabaud, elinde kalan Türk tahvillerini geçen yil yasanan kur krizi sirasinda satmisti.

 

Moreno, 'Islerin her geçen gün kötüye gittigi görülüyor. Ancak yine de Türkiye'nin mücadele vermeden düsecegini sanmiyorum' diyor.

 

Reuters'in haberinde atifta bulundugu yabanci yatirimcilar, Erdogan'in seçimleri kaybetmesi takdirinde ortodoks ekonomi politikalarina dönüs ihtimalinin artmasi nedeniyle piyasalarin yükselebilecegini dile getiriyor.

 

Gelismekte olan piyasalar fonu Gramercy'den Petar Atanasov, 'Türkiye'deki istikrarsizlik seçim sonuçlarini belirleyebilir' yorumunda bulunuyor.

 

Atanasov ise 'Piyasalar son ana kadar süpheli yaklasacaktir. Sonuçlari hiç belli olmayan bir seçim olacak, her sey gerçeklesebilir' diyor.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.