TURKOVAC YÜZDE YÜZ KORUYUCU

TURKOVAC'la ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, geliştirme çalıştırmalarının aşı verimliliğini artıracağını söyleyerek, “TURKOVAC'ın yüzde yüz koruyucu olduğunu biliyoruz” dedi.

SAĞLIK 24.12.2021 21:02:38 0
TURKOVAC YÜZDE YÜZ KORUYUCU

TURKOVAC’in gelistiricisi Erciyes Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, 11 Mart 2020'de ilk koronavirüs vakasi görüldükten sonra çalismalara basladiklarini ve ay sonunda virüsü izole ettiklerini söyledi.

Virüsün çok hizli sekilde izole edildigine ve preklinik çalismalarin hizla ilerledigine isaret eden Özdarendeli, bu süreçte üniversite, sanayi ve kamu is birliginin önemli oldugunu, üç paydas olmadan bu tür çalismalarin belirli noktalara ulasamayacagini kaydetti.

Acil kullanim onayini alan TURKOVAC ile ilgili çalismalarin halen devam ettigine dikkati çeken Özdarendeli, “Seri üretimle ilgili proses gelistirmeleri, verim artirmalari devam edecek. Faz-3 bir yandan devam ediyor, rapel dozlari devam ediyor. Bir yandan kullanirken ayni zamanda da bu arastirmalar devam edecek.” diye konustu.

“TURKOVAC YÜZDE 100 KORUYUCU'

Asinin etkinligi ve bundan sonraki hatirlatma dozlarinin TURKOVAC ile yapilip yapilmayacagina iliskin sorulari da cevaplayan Özdarendeli, 'Omicron'a karsi bilmiyoruz ama Delta ve Alfa'da antikor titrelerinde düsüs olsa da biz, ayni zamanda transgenik farelerde de deney hayvanlarinda bunu denedigimizde TURKOVAC'in yüzde 100 koruyucu oldugunu biliyoruz. Omicron'u bilmiyoruz, henüz izole edip çalismalara baslamadik.” dedi

Öte yandan Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da asilarin koruyuculuk oranlarinin Omicron karsisinda düsebilecegini ancak hala koruyucu olduklarini belirtti.

Omicron'un izolasyon süresini uzatmayi gerektirmedigini söyleyen Akova, bulasiciligin semptom sirasinda veya semptomdan sonraki 2 gün içinde gerçeklestigini, daha sonra azaldigini ifade etti.

 
 

Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.