Vergi yapılandırmasında son başvuru tarihi 30 Eylül

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi yapılandırmasında son başvuru tarihi 30 Eylül.

EKONOMİ 17.09.2021 15:00:41 0
Vergi yapılandırmasında son başvuru tarihi 30 Eylül

Türkiye Sanayici ve Is Adamlari Vakfi Vergi Platformu Baskani Bagimsiz Denetçi Serkan Kumdakci, yapilandirmadan tüm mükelleflerin faydalanabilecegini belirterek, '7326 sayili kanunun, vergi yapilandirmasi, matrah ve vergi artirimi, bilançolarin düzeltilmesi gibi tüm hükümlerden bütün vergi mükellefleri faydalanabiliyor. Ayica yapmis oldugu ticari faaliyetlerden dolayi vergi mükellefi olmasi gerekirken mükellefiyet tesis ettirmemis kisiler de matrah ve vergi artirimi hükümlerinden istifade edebiliyor' dedi.

30 NISAN 2021 ÖNCESI BORÇLARI KAPSIYOR

Yapilandirma kapsamina alinacak borçlarin 30 Nisan 2021 dahil bu tarihten önceki dönemlere ait tutarlari kapsadiginin altini çizen Kumdakci, 'Vergi Usul Kanunu kapsamina giren ve beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere iliskin vergi ve bunlara bagli vergi cezalari, gecikme faizleri ve gecikme zamlari, 2021 yili için tahakkuk eden motorlu tasitlar vergisinin ikinci taksidi hariç tahakkuk eden vergi ve bunlara bagli vergi cezalari, gecikme faizleri, gecikme zamlari, Yapilan tespitlere iliskin olarak vergi aslina bagli olmayan vergi cezalari, idari para cezalari, Gümrük Kanunu ve ilgili diger kanunlar kapsaminda gümrük yükümlülügü dogan ve Ticaret Bakanligina bagli tahsil daireleri tarafindan takip edilen gümrük vergileri, idari para cezalari, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammi alacaklari, SGK'ye bagli tahsil daireleri tarafindan takip edilen ve belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettigi halde ödenmemis alacaklar, Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamindaki sigortalilik statülerinden kaynaklanan, 2021 yili nisan ayi ve önceki aylara iliskin sigorta primi, emeklilik kesenegi ve kurum karsiligi, issizlik sigortasi primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bagli gecikme cezasi ve gecikme zammi alacaklari, islenen fiillere iliskin olup ilgili kanunlari uyarinca uygulanan idari para cezalari ile bunlara bagli gecikme cezasi ve gecikme zammi alacaklari, Ilgili kanunlari geregince takip edilen 2021 yili nisan ayi ve önceki aylara iliskin damga vergisi, özel islem vergisi ve egitime katki payi ile bunlara bagli gecikme zammi alacaklari, Il özel idarelerinin 6183 sayili kanun kapsaminda takip edilen ve vadesi 30 Nisan 2021 dahil bu tarihten önce oldugu halde düzenlemenin yayimi tarihi itibariyla ödenmemis bulunan asli ve fer'i amme alacaklari seklinde olusan borçlar kanun kapsaminda yapilandirilabilir' dedi.

TAKSITLENDIREREK ÖDEMEK MÜMKÜN

Yapilandirmada, ikiser aylik periyodlarla 6, 9, 12, 18 taksit seçenegi ile ödeyebilme imkani bulundugunu belirten Kumdakci, 'Borçlarini taksitle ödemek isteyen vatandaslarimiz kanundaki vade farkini ödenmek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneginden birini tercih edebilecekler. 18 ay taksit seçenegini tercih eden bir vatandasimiz borcunu 36 ayda ödeyecektir. Tercih edilen taksit sayisina göre güncellenecek tutar katsayilara göre belirlenecektir. 6 esit taksit için (1,09), 9 esit taksit için (1,135), 12 esit taksit için (1,18), 18 esit taksit için (1,27). Borçlarini 6183 sayili kanunun 48’inci maddesine göre taksitlendirmis veya 7256 sayili kanuna göre borcunu yapilandirilan ve hala taksitlerini ödemekte olanlar da kalan taksit tutarlarini yapilandirabilecekler. Vergi borçlarina iliskin olarak, ödenmesi gereken ilk taksitin ödeme süresi (31 Ekim 2021 tarihi hafta sonuna denk geldiginden) 1 Kasim 2021 tarihine, Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapilacak basvurularda, ödenmesi gereken ilk taksitlerin ödeme süresi ise 30 Kasim 2021 tarihine kadar yapilabilir' dedi.

ILK IKI TAKSIT DÜZENLI ÖDENMELI

Kumdakci, taksit ödemelerinde yapilandirmayi bozan kriterleri söyle siraladi:
'Yapilandirma taksitlerinden ilk iki taksitin süresinde ödenmemesi, Ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yili içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapilandirma bozulacaktir. Taksitli ödemelerde (taksitin 10’unu geçmemek üzere) 10 TL’ye kadar eksik ödemeler yapilandirmayi bozmayacaktir. Yapilandirmanin bozulmasi halinde, borçlular ödedikleri taksit tutari kadar yapilandirma hükümlerinden yararlanabilecekler'.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.