WhatsApp, Instagram ve Facebook'a erişim sorunu!

Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook dün tarihinin en uzun süren erişim sıkıntısını yaşadı. Yaşanan erişim sorunun ardından Facebook'un altyapı direktörü Janardhan, açıklama yaptı. Janardhan, yaklaşık 7 saat sür

TEKNOLOJİ 5.10.2021 09:53:56 0
WhatsApp, Instagram ve Facebook

Dünya çapinda yüz milyonlarca kullanicisi olan sosyal medya platformlari WhatsappInstagram ve Facebook'a yaklasik 7 saat boyunca erisim saglanamadi. Yasanan erisimle beraber çesitli iddialar ortaya atilirken, Facebook'un altyapi direktörü Janardhan, yaklasik 7 saat süren kesintinin hatali bir konfigürasyondan kaynaklandiginin saptandigini açiklayarak kullanici bilgilerinin güvende oldugunu duyurdu.

DÜNYA GENELINDE ERISIM SORUNU YASANDI

Internet sitelerindeki çökme sorununu bildiren 'Down Detector' isimli internet sitesine göre Türkiye saatiyle 18.40'tan itibaren Facebook, Whatsapp ve Instagram'a dünya genelinde erisim sorunlari yasandi.

AÇIKLAMA GELDI

Söz konusu soruna iliskin her üç sosyal medya platformunu da çatisinda barindiran Facebook'un Iletisim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptigi ilk açiklamada, 'Uygulamalarimiz ve ürünlerimize erisimde bir sorun oldugunun farkindayiz. Mümkün olan en kisa sürede her seyin normale dönmesi için çalisiyoruz, verdigimiz rahatsizliktan dolayi özür dileriz' dedi. 

NEDEN ÇÖKTÜ?

Facebook'un altyapi direktörü Santosh Janardhan, sirketin sitesi üzerinden yaptigi açiklamada, kesintinin hatali bir konfigürasyondan kaynaklandiginin saptandigini bildirdi. Sorunun ayni zamanda sirketin operasyonlarinda kullandigi sistemleri kullanilamaz hale getirmesinin çözümü zorlastirdigini kaydeden Janardhan, 'Platformlarimizda bugün yasanan kesintiden dolayi tüm dünyada bize güvenen kisi ve sirketlerden özür dileriz' ifadesini kullandi.

KULLANICI BILGILERI GÜVENDE

Sirket, bu süreçte kullanici bilgilerinin çalindigina dair bir delil bulunmadigini belirterek, kesinti sonrasi kullanici bilgilerinin güvende oldugunu duyurdu.

SANIYEDE 2 MILYON DOLAR KAYBETTI

Facebook sirketinin sadece sistemleri degil borsadaki degeri de çöktü. Sirket bir anda yüzde 5'e yakin deger kaybetti. Facebook Inc'in piyasa degeri 920 milyar dolarin altina geriledi. 45 milyar dolardan fazla eriyen sirketin kaybi saniyede 2 milyon dolara yakin oldu.

SORUN SIRKET IÇI ILETISIMINE YANSIDI 

Öte yandan New York Times'in (NYT) ismini vermek istemeyen sirket çalisanlarina dayandirdigi haberinde ise bir siber saldiridan süphelenildigi kaydedildi. Problemin Facebook'un sirket içi iletisimini de etkiledigi ve çalisanlarin 'Zoom' uygulamasi üzerinden iletisim kurmaya çalistigi bildirildi.

EN UZUN KESINTI

Tüm platformlarda saat 18.40 civari baslayan kesintiler gece saat 01.00'den itibaren düzelmeye basladi. Yasanan kesinti simdiye kadarki en uzun süreli kesinti olarak tarihe geçti.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.