Yeni bir meteor yağmuru gelebilir

NASA, uygun şartların oluşması durumunda 30 Mayıs gecesi Tau Herculids meteor yağmuru gözlemleneceğini açıkladı.

DİĞER 29.05.2022 10:58:34 0
Yeni bir meteor yağmuru gelebilir

NASA, 30 Mayis gecesinde özel bir astronomik olayin gerçeklesebilecegini duyurdu. Tau Herculids adli daha önce hiç görülmemis bir meteor yagmuru yagabilecegini belirten yetkililer, çiplak gözle gözlemlenebileceginin altini çizdi.

Tau Herculids meteor yagmuru ortaya çikabilir

Uzay arastirmacilari, Halley kuyruklu yildizi gibi sabit hareketli gök cisimlerinin meteor yagmurlarini önceden tahmin edebiliyor. Her 76 yilda bir günesin etrafinda dönen Halley kuyruklu yildizi, günese yaklastikça isiniyor ve parça birakiyor. Halley kuyruklu yildizinin geride biraktigi enkaz, hem Eta Aquariid hem de Orionid meteor yagmurlarinin kaynagi olarak biliniyor.

Tau Herculid meteor yagmurunun yeni olmasinin sebebiyse teknik adi 73P/Schwassmann-Wachmann olan kuyruklu yildizin yakin zamanda parçalarina ayrilmasi. SW3 olarak da bilinen kuyruklu yildiz, ilk olarak 1930’larda görüldü. Soluk oldugu için 1970’lere kadar tekrar gözlemlenemeyen SW3, 1995 yilinda enkaz izi birakarak parçalara ayrildi.

 

Bilim insanlari, Dünya’nin olusan enkaz bulutunun içinden geçecegini açikladi. Meteoroid Çevre Ofisi lideri Bill Cooke, “Bu ya hep ya hiç olayi olacak.” dedi.

Meteor yagmuru hakkinda açiklama yapan Cooke, “SW3’ün enkazi kuyruklu yildizdan ayrildiginda saatte 220 milden fazla yol aliyorsa, güzel bir meteor yagmuru görebiliriz. Eger enkaz daha yavas firlatma hizlarina sahipse o zaman Dünya’ya hiçbir sey ulasamaz ve meteor yagmurunu ne yazik ki göremeyiz.” ifadelerine yer verdi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.