10.05.2020 15:52:16

DİŞ HEKİMİ Nuray AYTEKİN

Restorasyon materyalleri


Bu gün sizlere çeşitli sebeplerle harabiyete uğramış dişlerle ilgili yapılabilecekler konusunda bir yazı hazırlamak istedim.
  Dişlerde hasarlar nasıl meydana gelir. Öncelikle hepimizin bildiği gibi çürüyerek. Bu en yaygın harabiyet şeklidir. 2. olarak travmaya maruz kalmış olabilir. Herhangi bir darbe almıştır ya da uzun süreli bir tahrişe maruz olmuştur . Bu durumlarda da dişte madde kaybı ve şekil değişikliği görülebilir. 3. olarak ki bu daha az görülen madde kaybı nedenidir, doğuştan yapısal bir anomali hali olabilir.

 


Sebepleri farklı olduğu gibi oluşan harabiyetin şiddetine ve büyüklüğüne göre restorasyon şekilleri de farklı oluyor. Erken dönemde yakaladığımız harabiyetleri restore etmek  çok daha kolay ,acısız ve düşük maliyetli. Ne yapıyoruz mesela. Önceliğimiz dolgu tabi ki.Bunun için özel tasarlanmış dolgu uyumlu restorasyon materyallerimiz var. Kliniklerde yaygın olarak kullanılan materyaller kompozit adı altında estetik görünümlü dişin rengine uyumlu ürünler. Çürük temizlenir. Uygun bir yapıştırıcı ajanla dişe uygulanıp şekil verilir .Işıkla sertleştirilir. Fazlalıkları alınır . Yüzey pürüzsüzleştirilir ve işlem biter.

 


Eğer harabiyet daha büyük bişeyse , dolgunun uygun olmadığına karar vermişsek kararımızı kaplama yönünde alırız.Kaplama materyali olarak tarih boyunca birçok değişik ürün kullanılmış olumlu olumsuz sonuçlar görülmüştür. Ben burda sadece günümüzde yaygın olarak kullanılanlara değinmek istiyorum.

 


Burda kararımızı diş önde mi arka da mı , tek kaplama mı yapılacak yoksa eksik dişleri de içine alan köprü protezi mi olacak , ya da ayırdığımız bütçe gibi değişkenlere göre veriyoruz. 


Öncelikle kullandığımız metal destekli porselenlerdir. Bunlar hem maliyet ,dayanıklılık , hem de kabul edilebilir estetiği göz önünde bulundurulduğunda avantajlıdır. Uzun yıllardır başarıyla uygulanmış başarılı materyaldir porselen. Bunun alternatifi olarak kullanılan zirkonyum porselen ise estetik avantajıyla ön plana çıkmaktadır. Diş eti uyumu ,renk değiştirmiyor oluşu ,uzun yıllar yüz güldüren bir materyal olması biz diş hekimlerinin tercih etme sebebidir.  Burada karşımıza çıkan tek dezavantaj metal destekli porselene göre diş eksikliği fazla olan uzun köprülerde kırılmalar olabilmektedir. 

 


Velhasıl ; ağzın tamamen kendine özgü durumu gözönünde bulundurularak karar verilip restorasyon yapılmalıdır. 
Sağlık dileklerimle....


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.