26.08.2019 10:49:27

Süleyman ESERDAĞ

 Kadınlarda özellikle de ilerleyen yaşlarda görülen idrar kaçırma problemi sosyal yaşam kalitesini bozan önemli sebeplerden birisidir. Görülme sıklığı yaş ve menopoza bağlı olarak artmakla beraber, 60 yaşındaki kadınların yaklaşık yarısı bu problemle karşı karşıya. Son zamanlarda uygulanan lazer tedavileri ile kadınlardaki idrar kaçırma problemleri oldukça kısa sürede, ameliyatsız, dikişsiz, anestezisiz giderilebiliyor. Konu ile ilgili olarak Uluslararası Estetik Genital Cerrahi ve Cinsel Tedaviler Derneği (ISAGSS) Başkanı Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ önemli açıklamalarda bulundu.

 

Kimlerde idrar kaçırma problemi daha sık görülüyor? İdrar kaçırma problemi özellikle normal doğumlardan sonra oldukça sık izlenmektedir. Zor ve travmatik doğumlarda daha sık olarak karşılaşıyoruz. Ayrıca yaşa bağlı olarak gelişen idrar kanalı ve mesane boynu çevresindeki bağ dokusunun zayıflaması en önemli etkenlerden birisi. Bu bölgedeki destek dokuların zayıflaması ile öksürük, gülme, ağır yük kaldırma, koşma gibi karın içi basıncı arttıran aktivitelerde idrar kaçırma sorunu gerçekleşebilmektedir. Diğer taraftan menopoz döneminde estrojen hormonun düşmesiyle şikayetler daha da belirginleşebiliyor. Sigara kullanımı, kronik alkolizm, dengesiz beslenme ve düzensiz yaşam şekilleri de kolajen bağ dokusunu olumsuz yönde etkileyen faktörlerdendir.

 

İdrar kaçırma sorunu nasıl tedavi ediliyor? İlk önce hastaları detaylı bir şekilde jinekolojik kontrolden geçiriyoruz. Jinekolojik muayenede idrar torbası, rahim veya rektum sarkması ileri düzeydeki hastalarda öncelikle cerrahi operasyonları öneriyoruz. Ancak hafif düzeyde mesane sarkmalarında veya sarkma olmamasına rağmen, karın içi basınç artışı ile idrar kaçırma sorunu yaşayanlarda günümüzde lazer tedavileri de uygulanabilmektedir. Lazer tedavileri özellikle son 10 yıldır bu konuda çığır açmıştır.

 

Lazerle idrar kaçırma tedavileri nasıl uygulanıyor? İşlem klinik ortamında güvenle uygulanabilir. Aynı jinekolojik ultrasonlarda olduğu gibi, vajinal kanala yerleştirilen lazer başlığının bu bölgedeki ısı etkisi dokuya uyarır. Bu uyarı karşısında vücudumuzun onarıcı hücreleri olarak bilinene ‘fibroblastlar’ o bölgeye doğru harekete geçer. Daha sonrasında da hızlı bir yenilenme süreci başlar. Fibroblastlar bu yenilenme ve gençleşme işlevini, salgıladıkları kolajen bağ dokusu ile yapmaktadırlar. Artan kolajen bağ dokusu ile hem vajinal kanal sıkılaşır, gençleşir, hem de mesane boynu sabitlenerek idrar kaçırmayı önler. Bu nedenle işlemin erkek ve kadın eşte cinsel sağlık üzerine de olumlu etkileri oluşmaktadır.

 

Lazerle vajina daratma ve idrar kaçırma tedavileri ne kadar sürer? İşlem yeni geliştirilen ‘robotik kollar’ sayesinde 3 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmekte. Bir kesi yapılmadığı için ameliyatsız, kesisiz, dikişsiz yeni bir uygulamadır. Tamamen ağrısız olduğu için her hangi bir anesteziye de gerek kalmıyor. İşlemden hemen sonra gündelik hayata da devam edilebiliyor; istırahata gerek yok. Her yaşta ve tıbbi bir sorunu olmayan herkesin yaptırabileceği oldukça etkili bir uygulama olarak kabul edilmektedir.

 

Lazerin etkisi uygulamadan ne kadar sonra başlıyor? Hissedilebilir etkinlik ise uygulamadan 3 hafta sonra başlıyor. İşlemin daha etkin olabilmesi için birer ay ara ile en az 2 uygulama öneriyoruz. Daha fazla tekrarlanmasının bir zararı da yok.

 

Hangi hastalar lazerle yenilenme işlemi için uygun? Lazerle tedaviler; karın içi basınç artışı ile idrar tutamayan ve yapılan jinekolojik muayenelerinde genital organ sarkma problemi olmayan veya hafif düzeyde sarkması olan hastalar için iyi bir alternatif yöntem. Ayrıca menopozdaki cilt incelmesine bağlı gelişen vajinal kuruluk, genital bölgede kaşıntı, ağrı, acı, yanma gibi şikayetlerde de uygulanabiliyor. Diğer taraftan ileri yaş gurubu, şeker, tansiyon hastalığı, kronik hastalıklar nedeni ile cerrahi operasyon düşünülmeyen hastalar için de uygun. Şimdiye kadar bildirilmiş herhangi önemli bir risk veya komplikasyonu da yok.

 

Peki, kimler için uygun değil? İleri düzey genital organ sarkması olanlara, rahim ağzı ve vajen kanserleri açısından riskli guruptaki hastalara önermemekteyiz. O yüzden uygulama öncesi PAP smear testinin yapılmış olması da önemli. Diğer taraftan gebelikte de yapılmamalı. Ancak, emzirme döneminde yapılabilir.

 

Lazerle vajina daraltma ve idrar kaçırma tedavileri pahalı mıdır? Konu ile ilgili detaylı görüşlerimi ve bilimsel makaleleri www.eserdag.com web sitemde de belirttim. Cerrahi operasyonlarla kıyasladığınızda oldukça makul olarak fiyatlanmaktadır. Diğer taraftan cerrahi riskleri olmadığı için de avantajlıdır.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.