29.02.2020 14:45:30

DİŞ HEKİMİ Nuray AYTEKİN

Bugün dişlerin sürüş zamanlarından ve süt dişlerinin ne zaman değiştiklerinden bahsetmek istiyorum.
Dişlerin tamamı anne karnındayken oluşmaya başlar . Herşeyde olduğu gibi dişler içinde büyük öneme sahiptir hamilelik süreci.

Bu dönemde geçirilen hastalıklar , kullanılan ilaçlar, maruz kalınan tüm dış etkenler diş gelişimini de etkiler.
Herşeyin yolunda gittiği durumda ilk süt dişi bebekliğin 6. Ayı civarı çıkar.alt ön dişler önceliklidir bu konuda. Daha sonra üst ön dişler ve yavaş yavaşta arka dişler sürer ve bu süreç 2.5 yaşına kadar devam eder.2.5  3 yaş civarı artık ağızda toplamda 20 diş vardır. 6 yaşına kadar başka bir değişiklik olmaz. 


6 yaşından itibaren daimi diş dediğimiz ömür boyu ağızda kalacak olan dişler çıkmaya başlar. Büyük azıların gerisinde süt dişlerinden daha irice bir diş çıkar 6 yaş civarı ki bu halk arasında genellikle süt dişi sanılıp çekildiğinde tekrar çıkabileceği gibi inanılan diştir. Bu büyük bir yanılgıdır. 6 yaşında çikan bu diş daimi dişlerin ilk büyük azı dişidir ve ömür boyu muhafaza etmek gerekir. Çekilmesi halinde ağızda büyük bir eksikliktir . Çiğneme düzlemi bozulur .12 yaşında çıkacak olan 2. Büyük azı dişinin eğri çıkmasına sebep olur vs vs.


Bu yüzden çocuk daha 10 yaşında canım çeksek ne olur yenisi çıkar nasılsa demeyin. Çene kemiğinin içinde diş fabrikası yok . Her dişten bir tane var ve beyhude yere dişi kaybetmiş oluruz bu bilinsin. Bu bağlamda en sık rastladığımız sorun oldugu için bilhassa vurgulamak istedim. 


Diş değişim süreci 15 yaşına kadar devam eder . Önce önler ve daha sonra da yanlar. En son köpek dişleri değişir genelde . 13 14 yaş civarı bu değişim tamamlanmış olur. Birde 20 yaş dişleri var tabi ki . bunu da başka bir yazıya konu etmek üzere şimdilik Allaha emanet olun diyorum. 


Mutlu gülümsemeleriniz olsun...


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.