24.05.2021 10:09:17

Murat VARÇIN

Allah bütün canlıları hayat güvenliği için kendilerine has koruma sistemleri ile yaratmıştır.

 

Bitkilerde sabit yaşadıkları için böceklere hastalıklara karşı çeşitli kimyasallar üretme yeteneği ile kendilerini korumaya alırlar.Çünkü bütün canlılar içinde bulunduğu iç içe yaşam döngülerde birlikte yaşarlar. Yaşamlarını sürdürmeleri için birbiri ile beslenirler. Böceklerde bitkileri konukçu olarak kullanmak için saldırırlar. Saldırıya uğrayan bitki diğer bitkilere başına gelenleri iletmek için bileşikleri üretirler veya bazı frekanslar oluştururlar.Bunu en bariz şekilde mısır bitkisinde görmekteyiz.Mısır bitkisinin kök kısmına kulağınızı toprağa koyarsanız bazı sesler geldiğini duyacaksınız.

 

Hepimiz şahit olmuşuzdur Çınar ve ceviz ağaçları salgıladıkları bazı toksik bileşikler sayesinde taç iz düşümü alanında başka bitki yaşamasına müsaade etmezler. Diğer bitki türleri bu bileşiklerden zarar görüp ölürken çınar ve ceviz kendisi zarar görmez yaşamını sürdürür. İnsan sağlığına dahi zarar vermektedir. Bu ağaç diplerinde uyuyan kişilerde akıl yitirmesi dahi gözlenmiştir.

 

 Bazı bitkiler de saldırıya uğradıkları zaman jamonik asit salgılayarak kendisini ısıran böceğin sindirim sistemini bozarken diğer yapraklarında bu bileşiği oluşturmasını haberdar eder. Bu acil durum sistemi ile hayatta kalmaya çalışırlar.

 

Hareketsiz duran bitkiler bazensaldırgan böcekleri pusuya düşürürler. Kendi silahları ile kendilerini vururlar.Örneğin mısır ve fasulye eşek arılarını cezbeden bir bileşik üreterek eşek arılarını saldırı sahasına toplarlar ve larvaları yemelerini sağlarlar.

 

Çalı çiçekli bitkiler kelebekler konmaması için sinigrin zehirli bileşiğini savunmada kullanırlar. Öz suyunda şeker içeren bitkiler alt yapraklarında seker-tanen oranı daha fazladır. Böcek tanenden etkilenip şeker-tanen içeriği düşük tepe yapraklara doğru çıkarlar ve kuşların hedefi olurlar.

 

Birçok böcek asma ağaçlarını larvaları için konukçu olarak kullanır. Kelebekler larvasını bırakmadan önce yapraklara ve ağaç gövdelerine sortiler yaparak başka böcek larvası var mı kontrol ederek nesil devamına olan riskler azaltmış olur. Birçok bitkiler de yapraklarında böcek yumurtalarına benzer tomurcuklar oluşturup böcekleri yanılmalarını sağlarlar.

 

Kusursuz yaratma sanatının içinde yoğurulmuş entomoloji hocamdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Zeki ve öğrenciliğinde sıkı ders çalışan hocamız Allaha inanmıyor ateist bir görüşe sahipken okulda dereceye adını yazdırınca akademisyen olarak bilim hayatına başlar. Entomoloji hocası böcekleri öyle anlatırki ‘’Allah’ın kusursuz yaratma kudretini gördüm’’ der ve rabbine döner baktığını görmeye başlar. O zamandan sonra ülkesine sayısız eserler kazandırmıştır.

 

Bitkiler ve böcekler üzerine dünyada birçok araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar biz insanların yaşam döngüsünde bozduğumuz yerleri tespit etmek için faydalı olmaktadır. Ülkemizin en iyi araştırmacılarından birisi yüksek lisans hocam Doç. Dr. MemişKesdek bölgemize endemik 2 yeni böcek keşfi yapmıştır.  Bu böceklerin isimlerini muğlaensis ve sekiensiskoymuştur. Bu şekilde keşifler ile böcekler aleminipopilasyonları daha iyi tanımamızı sağlayıp bitkilerie zararlımı faydalı böceklermi tespiti için çok önemlidir.

 

Bu tür araştırmalar yaparken çok farklı olaylara da şahitlik edilmiştir. Amerikada yapılan araştırmalarda böceklerin sesten hızlı saniyede 100 den fazla elektro ışık yaydığını keşfeden Prof. William Brauningiliz bilim heyetine çalışmasını sunum yapar.Heyette bulunan Hintli bilim adamı ölçümde kullanılan ossiloskop cihazının ekranında Allah yazdığını görür. Aynı heyete Sivrisineği inceleyen bir başka bilim adamın kayıt ettiği sivrisinek sesini insan kulağının duyacağı frekansa getirince Allah Allah diye uçtuğunu görürler.Güzellikler detaylarda gizli bakarken görmek lazım.

 

Yüce yaratan yarattığı tüm varlıkların rızkını nasip ederken kendisini tasdik ve zikrinide kabul etmiştir. Rabbim hepimize hayırlı rızklar versin. Selamlar saygılar.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.